/ iStock/Getty Images
Австрийските прокурори потвърдиха, че са отложили разследване на твърдения, че германските тайни служби BND систематично шпионират политици, международни организации и компании на австрийска територия.

Разследването "е прекъснато, тъй като в момента няма налични подстъпи към него", заяви Нина Бусек, говорител на прокуратурата във Виена, пред АФП.

Според доклади в два австрийски вестника през юни 2018 г., между 1999 и 2006 г. се предполага, че BND са шпионирали дълъг списък от цели, между които 2 000 стационарни и мобилни телефонни номера, факсове и имейл адреси на министерства, международни организации, посолства и компании, опериращи в Австрия.

Сред организациите, за които се съобщава, са Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) и Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), базирани във Виена.

Австрийските власти издадоха заповед за арест на агент на руското военно разузнаване

По времето, когато докладите излязоха на светло, австрийският президент Александър Ван дер Белен призова германските власти да предоставят „пълни разяснения“, призив, огласен от тогавашния канцлер Себастиан Курц.

"Шпионирането между страни, които са приятели, е не само нежелателно, но и неприемливо", заяви Ван дер Белен на специално свикана по това време пресконференция с Курц.
Бусек добави, че разследването не е окончателно отпаднало.

"Ако има нови достъпи до разследването, то може да бъде продължено, но в момента няма такива", каза тя.
 
БГНЕС