Себастиан Курц
Себастиан Курц / БГНЕС
Победителят на президентските избори в Австрия Себастиан Курц запозна президента Александър Ван дер Белен с резултатите от сондажните си разговори с всички партии, които ще бъдат представени в новия парламент. След едночасовия разговор ръководителят на Австрийската народна партия съобщи, че все още не може да назове името на предпочитания партиен партньор, тъй като е необходимо да проведе още няколко разговора.

Президентът на Австрия възложи на 31-годишния Курц да състави правителство

Намерението на Курц е да започне преговорите още тази седмица с цел до края на годината да бъде съставено новото австрийско правителство, но вероятно това няма да се случи. Основната задача по думите му пред медиите е да бъде съставено стабилно правителство, за да бъдат извършени необходимите реформи.

Австрия завива надясно след парламентарните избори

По всеобщо мнение коалиционни разговори с Австрийската социалдемократическа партия няма да се състоят. Кристиан Керн, федерален канцлер и ръководител на партията, прогнозира правителство на християндемократи и националисти. След сондажните разговори с Курц снощи той заяви, че партията се готви да мине в опозиция. След заседание на партийното ръководство за начертаване на новата партийна стратегия Керн отново потвърди становището на партията да мине в опозиция.

ВИЖТЕ СНИМКИ НА ЧАРОВНИЯ СЕБАСТИАН КУРЦ

В тази своя роля, посочи канцлерът, "социалдемократическата политика трябва да очертае по-ясни контури." Той обяви намерението си за непримирима борба срещу десния популизъм. Като особено големи различия, които правят невъзможна коалицията с Народната партия, Керн посочи данъчната, социалната и екополитиката. Изявленията на провинциалните партийни лидери са в подкрепа на Керн и намерението му да остане партиен лидер и да оглави партийната фракция в парламента.
БТА