/ Снимка: Дарик, архив
Виенски съд приключи за един ден съдебния процес срещу казахстански терорист и го осъди на дванадесет години затвор. Присъдата все още не е влязла в сила. Мъжът е участвал в бойни действия в Сирия като член на чеченската ислямистка групировка "Емирство Кавказ".

Великобритания отне гражданството на още две жени, омъжили се за бойци на Ислямска държава

Според признанията на подсъдимия той е стрелял с автомат "Калашников" по сирийски войници, което съдът приема за нееднократни опити за убийство. Обвинителният акт включва престъпления, извършени от него като член на терористична организация и престъпна организация, терористични актове и обучение на лица за терористични цели. Като смекчаващи вината обстоятелства съдът е приел промяната в начина на живот на 29-годишния казахстанец, който е напуснал терористичната група и от 2015 година живее под фалшиво име и с фалшиви документи в Австрия, както и факта, че престъпните му действия се ограничават с опити за убийство. Като особено смекчаващи обстоятелства се приемат и пълните самопризнания на подсъдимия и неговото разкаяние.

САЩ обявиха награда от 10 млн. долара за информация, свързана с „Хизбула“

Прокуратурата се основава на показанията, дадени от подсъдимия пред полицията. Без тях съдът не би могъл да докаже опитите за убийство, е заявил съдията в изявленията си, обосноваващи 12-годишната присъда. Затова срокът за излежаване на наказанието е значително по-къс от наказанията, налагани при извършено убийство, което според закона предвижда затвор от 10 до 20 години или доживотна присъда.
БТА