Австрия и Дания ще търсят в Израел разрешение на проблема с доставките на ваксини в ЕС
Австрия и Дания ще търсят в Израел разрешение на проблема с доставките на ваксини в ЕС / iStock/Getty Images
Австрийският канцлер Себастиан Курц обяви, че променя стратегията си по въпроса с ваксините и в бъдеще няма да разчита единствено на политиката на ЕС. Както посочва той днес в изявления, цитирани от медиите, в Австрия и сега се произвеждат различни лекарствени средства и това би могло да допринесе за решаване на проблема. "Ние не стартираме от нулата", заяви Курц.

Канцлерът съобщи, че при имунизациите от ново поколение, които ще предпазват и от новите варианти на ковид, той няма да се осланя единствено на ЕС. В тази посока е и планираното за четвъртък посещение на Курц в Израел, където заедно с датската министър-председателка Мете Фредериксен ще води разговори с министър-председателя на Израел Бенямин Нетаняху за съвместно производство на ваксини от второ поколение и сътрудничество при научните изследвания за възможностите за лечение на болестта.

Датският министър-председател, Мете Фредериксен, не е толкова критична като Курц и обясни, че в търсенето на сътрудничество с Израел е налице обикновена стратегия за превенция. "Много е възможно да сме в ситуация, в която трябва не само да ваксинираме, но и да реваксинираме, може би веднъж годишно. Ето защо трябва да увеличим драстично производството на ваксини", каза тя.