/ ThinkStock/Getty Images
Противно на Франция, която намали разрешената скорост до 80 километра в час по двулентовите пътища, Австрия започна противоречив експеримент, целящ таван на скоростта по магистралите от 140 км в час, срещу 130 км в час досега, предаде Франс прес.

Със скорост до 80 км/ч по част от пътищата във Франция

Въведено в два участъка от шестлентовата магистрала, свързваща Виена и Залцбург, увеличаването на максимално допустимата скорост трябва да позволи на шофьорите да спестят време, обясни министърът на транспорта Норберт Хофер от крайно дясната Партия на свободата.

Белгиец получи глоба за шофиране, „фучал“ с 696 км/ч (СНИМКИ)

Експериментът ще бъде анализиран след година и горната граница от 140 км в час може да се разпространи и върху други маршрути, подчерта министърът, който увери, че "инфраструктурата и превозните средства стават все по-надеждни".

Пресата обаче разкри, че за превозни средства, които се движат с максимална скорост от 60 км/ч в експерименталните участъци, спестяването на време се ограничава на не повече от две минути.

Ето какви мерки предприе Франция, за да намали катастрофите по пътищата

Определена като популистка от социалдемократическата опозиция, либералите и еколозите, мярката беше осъдена и от организации за защита на околната среда, които заявиха, че тя застрашава природата и пътната безопасност.
БТА