/ iStock/Getty Images
Австралийски съд отхвърли жалба срещу драконовските правомощия на федералното правителство да забранява на повечето граждани да напускат страната, за не внесат коронавирус при завръщането си, предаде Асошиейтед прес.

От повече от година преобладаващата част от австралийците бяха принудени да не напускат родината си по извънредна заповед на правителството, съгласно строгия закон за биосигурността.

Австралия е изключение сред развитите държави със забраната нейни граждани и лица, постоянно живеещи в страната, да заминават зад граница по време на пандемията, освен в "изключителни случаи".
 

Либертарианската група "ЛибъртиУъркс" оспори тази мярка с мотив, че правителството няма правомощия да налага забрана за пътуване.
Тричленният съдебен състав обаче се произнесе днес в полза на правителството. Съдиите постановиха, че парламентът е бил наясно, че въздействието на закона може да е сурово, когато през 2015 г. го е одобрил.

Правителството изтъква, че граничният контрол е изиграл важна роля за относителния успех на Австралия в овладяване на разпространението на COVID-19.
Допитвания показват, че повечето австралийци приветстват драстичните мерки на правителството за граничен контрол.

Миналия месец австралийски вестник публикува допитване, според което 73 на сто от анкетираните са казали, че международните граници трябва да останат затворени поне до средата на идната година.

Според проучване на Австралийската радиотелевизионна корпорация от миналата седмица 79 процента от респондентите са съгласни международните граници да останат затворени докато пандемията не бъде поставена под контрол в световен мащаб.