/ IStock
Хонконг и Индия спряха полетите от Великобритания
Австралия заяви днес, че е установила случаи на новия бързоразпространяващ се щам на коронавируса, открит във Великобритания, а китайският специален административен район Хонконг и Индия казаха, че вренно спират полетите от Обединеното кралство, предаде Ройтерс.

При двама души, пътуващи от Обединеното кралство за австралийския щат Нови Южен Уелс, е установен новият щам на вируса, който според Великобритания може да е със 70 процента по-заразен.

Двамата са под карантина в хотел, а регистрираното рязко увеличение на заразяванията в Сидни не е свързано с това, казаха властите.

Заради новия щам европейските съседи на Великобритания и някои други страни, сред които Канада и Иран, решиха да затворят своите граници за хора, идващи от Обединеното кралство.

За новия щам не се знае много, но според експерти сегашните ваксини би трябвало да бъдат ефикасни срещу него.

Азиатски държави, включително Япония и Южна Корея, казаха, че следят новия щам, като същевременно се борят с увеличение на заразяванията на своя територия.

Хонконг забрани полетите от Великобритания и заяви, че хората, идващи от Обединеното кралство преди 22 декември, ще трябва да останат под карантина три седмици вместо две.
Индия обяви, че спира полетите от Великобритания до края на годината и че всички хора, идващи от Обединеното кралство до тогава, ще бъдат тествани при пристигане на летищата.

Южна Корея, която наложи 14-дневна карантина на всички, които влизат на нейна територия, каза, че прави преглед на нови мерки за полетите от Великобритания и ще тества два пъти хората, които пристигат от Обединеното кралство, преди да бъдат освободени от карантина.
БТА