Австралия и Нова Зеландия разкритикуваха ескалацията на конфликта в Украйна от руския президент Владимир Путин, като окачествиха заплахите му, че би използвал ядрени оръжия, за да защити Русия, като немислими, предаде Ройтерс.

Путин нареди вчера първата военна мобилизация в Русия след Втората световна война. Решението на руския лидер шокира някои граждани на собствената му страна, а западните страни заявиха, че става дума за акт на отчаяние в една война, която Русия губи.
Руският президент заяви, че е готов да прибегне до всякакви средства, за да защити страната си.

Путин обяви частична военна мобилизация в Русия

"Тези заплахи са немислими и безотговорни. Твърденията му, че защитава териториалната цялост на Русия, са неверни. Фалшивите референдуми няма да направят тези твърдения истина", заяви австралийската външна министърка Пени Уонг в Ню Йорк, където участва в годишната сесия на Общото събрание на ООН.

"Само Русия е отговорна за тази незаконна и неморална война. Мирът е възможен само ако Русия изтегли силите си от територията на Украйна", каза още австралийската министърка.

Новозеландската премиерка Джасинда Ардърн разкритикува ескалацията на конфликта от Русия и заяви, че заплахите на Путин, че би използвал всякакви средства, подчертава факта, че твърденията на Русия, че се бори за освобождаването на хора в Украйна, са лъжа.
БТА