Авария прекъсна плаването на руската подводница Алроса
Авария прекъсна плаването на руската подводница Алроса / снимкa: БГНЕС

Подводницата от Черноморския флот на Русия "Алроса" е прекъснала плановото си плаване и се връща в базата си, съобщи агенция РИА "Новости", позовавайки се на източник от щаба на флота. Подводницата изпълнявала рутинни задачи на полигон в акваторията на Черно море и по предварителни данни причина за връщането й станала неизправност в двигателя. Нямало опасност за подводницата или екипажа.

Дизелово-електрическата "Алроса" /проект 877В/ е единствената действаща подводница на Черноморския флот. Екипажът й наброява 52 души.

Украинската агенция УНИАН съобщи, че на борда възникнала аварийна ситуация и около 8,00 ч. вчера, когато "Алроса" се намирала на 150 км от Сухуми, екипажът подал сигнал за помощ SOS. Украинската агенция не разполага с информация каква точно е била аварията и съобщава само, че екипажът не успял да се справи самостоятелно с проблема, пише БТА. Официално щабът на Черноморския флот не коментира съобщенията. За агенция Интерфакс представител на щаба заявил само, че никакви сигнали за помощ не са получавани.