Армията огради с бодлива тел парламента в Бейрут
Армията огради с бодлива тел парламента в Бейрут / снимка: БГНЕС

Войници от ливанската армия оградиха днес с бодлива тел района около парламента в Бейрут след сблъсъците между демонстранти и полиция снощи, предаде Ройтерс.

Около сто протестиращи, разгневени от отлагането за догодина на парламентарните избори, се сбиха през миналата нощ със силите на реда около парламентарната сграда. Двайсетина демонстранти останаха на палатки извън телените заграждения, като се заканиха, че продължат протестите. Армията предупреди, че при ново насилие войниците ще действат твърдо.

В центъра на ливанската столица днес има относително мирна демонстрация, но на други места в града протестиращи са блокирали улици със запалени автомобилни гуми. Подобни прояви напротест има и в градовете в Долината Бекаа в Източен Ливан. Демонстрантите казват, че действат в знак на солидарност с жителите на сунитския град Арсал в Долината Бекаа, който бил блокиран от силите за сигурност, разследващи убийството на четирима шиити в неделя, посочва БТА.

Насилието на верска основа в Ливан и специално в долината Бекаа се засили заради гражданската война в съседна Сирия. Ливанската шиитска милиция „Хизбула” се сражава на страната на сирийския режим, а ливански сунити се бият в редиците на бунтовниците, отбелязва Ройтерс.