Армията доставя вода и храна в изолирани от наводненията райони на Албания
Армията доставя вода и храна в изолирани от наводненията райони на Албания / iStock/Getty Images
Армията доставя храна и вода за домакинствата в северозападната част на Албания, които са изолирани от наводненията, причинени от проливните дъждове в последните дни, съобщава електронното издание на македонския вестник „Независен“.

Според албанските служители към настоящия момент няма съобщения за пострадали или загинали в резултат на природното бедствие.

В изявление на Министерството на отбраната се посочва, че най-малко 36 семейства са били евакуирани от районите на Лежа и Дуръс, както и домовете на около 20 други граждани, за които е установено, че са „неизползваеми" след увреждане от наводненията.

Властите твърдят, че 7450 хектара земя в Шкодра, Лежа и Дуръс са наводнени, някои мостове в селските райони са разрушени, а част от пътищата са временно блокирани от свлачища. До някои села може да се стигне само с военни камиони или малки лодки.

Поради дъждовете в Централна и Югозападна Албания има опасност от покачване на нивото на водата в реките, но ситуацията засега е стабилна. Властите се опасяват, че проливните дъждове могат да създадат по-големи проблеми и според албанския премиер Еди Рама, следващите часове ще бъдат „най-критичните".

Източник: „Фокус“