Председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили Марк Мили изрази отношението на армията към случилото се в Капитолия
Председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили Марк Мили изрази отношението на армията към случилото се в Капитолия / Gulliver/Getty Images
Съветът на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ отправи послание към военнослужещите, с което заклейми избухналите миналата седмица бунтове в Калитолия, предаде Ройтерс.

6 пъти отказали подкрепления при щурма на Капитолия

Това е едно от редките съвместни изявления на ръководителите на отделните клонове на американските въоръжени сили. С него съветът наруши продължилото близо седмица мълчание след атаката срещу Капитолия на привърженици на президента Доналд Тръмп, при която загинаха петима души и която принуди конгресмените да се скрият.



Редица членове на кабинета на Тръмп, в това число и и.д. министър на отбраната Крис Милър, осъдиха нахлуването. Но досега най-високопоставеният американски генерал, председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили Марк Мили, пазеше мълчание.

"Придруженият с насилие бунт във Вашингтон, окръг Колумбия, на 6 януари 2021 г., е директно нападение срещу Конгреса на САЩ, сградата на Капитолия и нашия конституционен процес", заявиха седемте генерали и един адмирал във вътрешна паметна бележка, адресирана до военнослужещите.

Спешно хвърлят хиляди гвардейци, спецчастите на ФБР са в Капитолия (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Свободата на словото и на събиранията не дава на никой право да прибягва към насилие, подривна дейност и бунт", се казва в бележката, видяна от Ройтерс.

Военните лидери казват, че Джо Байдън ще встъпи в длъжност на 20 януари като президент и върховен главнокомандващ на въоръжените сили.
"Всяко действие за нарушаване на конституционния процес е не само против нашите традиции, но и против закона", се казва още в текста.


Източник: БТА