/ iStock/Getty Images
Десетки хора бяха задържани в най-големия град Алмати в Казахстан в събота сутрин по време на първите опозиционни протести. Правителството разхлаби мерките срещу коронавируса, което направи възможно провеждането на протестите при определени санитарни правила, предаде Ройтерс.

Поне 30 души са били задържани в бившата столица на Казахстан. Протестът се проведе на фона на предупрежденията на здравните служби за опасност от разпространението на вируса по време на масовите събирания.

Двете групи, които организираха съботните протести - Демократичният избор на Казахстан (ДКК) и Демократическата партия - се оплакаха, че правителствените власти преследват техни членове. Демократическата партия, съфинансирана от местния активист Джанболат Мамай, в момента не е регистрирана. "Демократичният избор на Казахстан" и нейният филиал Koshe Partiyasi (Партията на улицата) са определени като екстремистки групи от казахски съдилища.

Евакуираха 100 000 души в Узбекистан и Казахстан след скъсването на язовирна стена (ВИДЕО)

Исканията на протестиращите включват пълно облекчение за длъжниците, засегнати от коронавирусната криза, и рекултивиране на приватизирана земя. По време на протестите са се чули и искания срещу икономическата експанзия в богатата на петрол република от страна на съседен Китай.

Миналия месец Казахстан прие нов закон за демонстрациите, за който властите заявиха, че привеждат местното законодателство в съответствие с международните стандарти.

Протестите идват година след като президентът Касъм-Жомарт Токаев спечели слабо оспорван вот, за да укрепи позицията си на наследник на Нурсултан Назарбаев, който се оттегли през март миналата година, но запази стабилните си позиции, включително и председателството на управляващата партия.
БГНЕС