Арабският свят, Турция и ЦРУ въоръжават сирийците
Арабският свят, Турция и ЦРУ въоръжават сирийците / снимки: Reuters

Арабските държави и Турция са увеличили значително своята военна помощ за сирийските бунтовници с помощта на ЦРУ, съобщи в. „Ню Йорк Таймс”.

Централното разузнавателно управление на САЩ им оказва съдействие редовно, предаде изданието, позовавайки се на данни за въздушния трафик и интервюта с неназовани държавни служители и бунтовници.

Повече от 160 товарни самолета от ВВС на Йордания, Саудитска Арабия и Катар са кацнали през последните месеци на летище „Есенбога” край Анкара, отбеляза вестникът.

Американски разузнавателни експерти са помагали на арабските правителства да купуват необходимите оръжия. Голяма част от тях са дошли от Хърватия, допълва БГНЕС. Въпреки това служителите оставили на бунтовниците и тяхното командване да решат кой да получи оборудването, след като то бъде доставено на сирийска територия.

Програмата до голяма степен била контролирана от Турция, допълва в. „Таймс”.

Арабският свят Турция и ЦРУ въоръжават сирийците
netinfo

В същото време сирийски опозиционни активисти съобщиха, че правителствените сили са използвали химическо оръжие срещу бунтовници, предаде Ройтерс. Те обкръжили армейска база в покрайнините на Дамаск, където са били убити двама бойци и ранени още 23-ма. Според лекари използваното химическо оръжие е фосфор, който поразява нервната система и причинява загуба на съзнание.

Преди седмица 26 души бяха убити близо до Алепо при атака с ракета с химически заряд. Тогава властите и бунтовниците си отправиха взаимни обвинения за изстрелването на ракетата.

Над 100 души са били убити в Сирия само вчера, предаде АФП, като се позова на проопозиционна група. Потвърдена е смъртта на 61 цивилни, 25 бунтовници и 18 военни. 10 души, сред които една жена и четири деца, били убити при въздушен удар, нанесен от армията в бунтовнически бастион в северната провинция Алепо, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права.

Сирийската държавна информационна агенция САНА предаде, че 10 души са били ранени при падането на снаряд край сградата на министерството на висшето образование в столицата Дамаск.

Арабският свят Турция и ЦРУ въоръжават сирийците
netinfo

Междувременно се появиха информации, че президентът на Сирия Башар Асад е убит. Съобщението, че има данни, че Асад е мъртъв, дойде от кореспондента на агенция Ройтерс в Кабул Ейми Ферис-Ротман. Според американския вестник „Ню Йорк Дейли нюз” Башар Асад е бил застрелян в събота от своя ирански телохранител.

От посолството на Русия в Дамаск обаче заявиха, че разполагат с информация за това, предаде агенция Интерфакс, „Не разполагаме с информация за смъртта на Асад. Тези твърдения вече бяха отречени от арабски медии”, посочват от дипломатическата мисия, цитирана от „Фокус”.