/ Guliver/Getty Images
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш посети първата построена в Ню Йорк джамия и призова хората "да потвърдят неприкосновеността на всички места за поклонение". Това стана седмица, след като нападател уби 50 богомолци мюсюлмани в две джамии в Нова Зеландия.

50 са жертвите на нападението в Нова Зеландия

Гутериш обяви, че ще поиска от ръководителя на инициативата на ООН "Съюз на цивилизациите" да разработи план за действие, за да може всички органи на ООН да съдействат за опазване на религиозните обекти.

Генералният секретар на ООН говори на петъчна молитва в Ислямския културен център на Ню Йорк. Той заяви пред представители на медиите, че "речта на омразата се разпространява като горски пожар". "Социалните мрежи се използват като платформа за популяризиране на фанатизма" и много политически движения признават връзките си с неонацизма или използват неговите символи, предупреди Гутериш.

Атентаторът от Нова Зеландия бил у нас през 2018 г.

Той сравни тези явления с разпространението на рак и заяви, че "е наш дълг да намерим лечение".

Междувременно стана ясно, че в събота сутрин около 3000 души са се включили в проява по улиците на Крайстчърч под надслов "шествие за любов" в памет на убитите 50 души в джамиите в новозеландския град.

Участниците в проявата носели плакати с надписи: "Той искаше да ни разедини, но само ни направи по-силни", "Мюсюлманите са добре дошли, расистите не" и "Киа каха" - на маорски "бъдете силни".

Стрелецът от Крайстчърч действал сам, смята новозеландската полиция

Днес под полицейска охрана отвори врати една от джамиите в Крайстчърч - "Ан Нур", където предполагаем привърженик на теорията за превъзходство на бялата раса уби над 40 от жертвите. Полицията заяви, че ще отвори отново и намиращата се наблизо джамия Линуд.

Повечето от жертвите при най-голямото подобно масово убийство в историята на Нова Зеландия бяха бежанци или мигранти от страни като Пакистан, Индия, Малайзия, Индонезия, Турция, Сомалия, Афганистан и Бангладеш.

Новозеландските власти забраниха притежанието и разпространението на манифеста на нападателя от Крайстчърч, което оттук нататък ще се смята за незаконно, предаде ДПА.
БТА