Анализатори: Престъпността в Западните Балкани застрашава европейската сигурност
Анализатори: Престъпността в Западните Балкани застрашава европейската сигурност / Sofia Photo Agency

Организираната престъпност в региона продължава да застрашава европейската сигурност, тъй като криминалните структури влизат в Европейския съюз главно през балканските държави - това се казва в доклад за ситуацията в Западните Балкани, изготвен от анализатори от американския конгрес.

В документа се посочва, че до 2015 г. организираната престъпност може да доведе до нови проблеми в региона. „Търговията с дрога, цигари и хора са основните престъпни дейности в региона и носи големи печалби на хората, занимаващи се с нея. Затова прането на пари и организираната престъпност продължават да бъдат съществен проблем", съобщава „Глас српске". В доклада се изтъква, че Черна гора представлява особен проблем, тъй като, според авторите, в тази държава не съществува върховенство на закона и това е най-голямата пречка по пътя към ЕС и НАТО.

Хърватия е далеч по-напред от другите страни от Западните Балкани. След като влезе в ЕС, на останалите държави ще им е необходимо много повече време, тъй като не постигнали достатъчен напредък в реформите.

Зоран Драгишич, преподавател в белградския Факултет по сигурността, смята, че Западните Балкани са „най-сложната част на Европа", що се отнася до организираната престъпност. „Най-лошият възможен сценарий е да се стигне до ситуация, в която от пране на пари, придобити от организирана престъпност, се финансират политическите структури във властта", смята Драгишич.