/ БГНЕС
Американското Федерално бюро за разследване (ФБР), което в продължение на години наблягаше на борбата с тероризма в чужбина, се фокусира все повече върху родените в САЩ склонни към насилие екстремисти, предаде Ройтерс.

Арестите, свързани с вътрешни заплахи за тази фискална година, са 66. За същия период са били извършени 63 ареста на предполагаеми чуждестранни терористи, според високопоставен представител на отдела за борба с тероризма на ФБР. Случаите на тероризъм са приоритет номер едно на Бюрото, подчерта той вчера.

Екстремистите, свързани с международен тероризъм, могат да бъдат обвинени по силата на федерални закони, приети след нападенията срещу Вашингтон и Ню Йорк на 11 септември 2001 г., но не съществуват подобни закони за вътрешния тероризъм.

Според цитирания от Ройтерс представител на ФБР случаите на вътрешен тероризъм са свързани с расово мотивиран екстремизъм, антиправителствени нападения, атаки, свързани с правата на животните и с правото на аборт.

Интернет остава основен източник на радикализация и предвид достъпността на радикални послания в киберпространството, родените в САЩ екстремисти могат да се радикализират само за месеци. "Нападенията вдъхновяват нови нападения", добави представителят на ФБР.
БТА