/ iStock/Getty Images
Учени от САЩ стигнаха до заключението, че американските дипломати в чужбина могат да бъдат ощетени от целенасочено излагане на радиочестотна енергия, съобщава ТАСС циирайки „Ню Йорк Таймс“, който се позовава на доклад, с който разполагат Американските национални академии на науките, инженерството и медицината (NAS), поръчани от Държавния департамент на САЩ.

Според изданието, учените са били натоварени с изучаването на естеството на неразположенията, наблюдавани след известно външно въздействие върху американски служители, служещи в чужбина, включително в Китай и Куба.

Според учените, най-вероятната версия за влошеното здраве на американските дипломати е, че те са били изложени на „насочена импулсивна радиочестотна енергия“. В същото време експертите не изключват, но считат за малко вероятно заболяванията да бъдат причинени и от странични фактори, като химическо отравяне или инфекциозно заболяване.

Както вестникът пише с позоваване на доклада, получен на негово разположение, учените от NAS са склонни към версията, че американските дипломати са пострадали в резултат на злонамерени действия.


Твърди се, че това се доказва от спецификата на радиочестотната експозиция, която не е постоянна и е малко вероятно да бъде причинена от работата на домакински уреди, включително мобилен телефон. Освен това учените отбелязват, че симптомите, изпитвани от американските дипломати, показват, че планираното въздействие е било насочено.

Това, според тях, говори и в полза на версията, че американските служители са били умишлено атакувани. Вестникът подчертава, че докладът, поръчан от Държавния департамент, е представен на някои американски депутати в края на седмицата.

Според изявление на американското външно министерство, цитирано от“ Ню Йорк Таймс“, Държавният департамент се надява, че новите данни "ще помогнат да се стигне до заключение за това, което наистина се е случило".

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви на пресконференция в края на октомври тази година, че американските власти продължават да разследват така наречените акустични атаки срещу техните дипломати в чужбина.

Той обаче отбеляза, че администрацията все още не е в състояние да предостави пълен анализ на случилото се. Шефът на американската дипломация подчерта, че властите се стремят да разберат ситуацията и при необходимост да "изправят извършителите пред съд".

Американската администрация твърди, че повече от 20 американски дипломати са пострадали в Хавана от ноември 2016 г. в резултат на някакво външно влияние, наречено "акустични атаки" в американската преса.

Властите на САЩ обвиниха Куба за тези инциденти. През септември 2017 г., в светлината на инцидента, САЩ отзоваха 60% от служителите на посолството си в Хавана в родината си и след това поискаха от Куба да намали броя на дипломатическата си мисия във Вашингтон с 15 души.

Кубинските власти многократно отричаха участие в инциденти с американски дипломати. През октомври 2017 г. кубински експерти също заявиха, че САЩ може да са объркали чуруликането на щурци или цикади с „акустични атаки“.

През пролетта на 2018 г. в САЩ се появиха съобщения, че служител на американското консулство в Гуанджоу е можел да бъде подложен на „акустична атака“, подобна на тази, от която от гледна точка на администрацията на Вашингтон са пострадали американски дипломати в Куба.

На свой ред правителството на КНР подчерта тогава, че не е открило признаци на "акустична атака" срещу служител на американското консулство. 
БГНЕС