Американците имали по-голяма нужда от Ленин и мавзолея в момента, смята художник
Американците имали по-голяма нужда от Ленин и мавзолея в момента, смята художник / IStock
Американският художник от грузински произход Дейвид Датуна възнамерява да построи във Вашингтон копие на мавзолея на Ленин, поради което иска да купи балсамираната мумия на вожда, изложена от 1924 г. в неговия мавзолей на Червения площад в Москва. За намерението на Датуна съобщи РИА Новости. Художникът смята, че арт-обектът му е нужен заради значителните промени в САЩ, които тласкали обществото преди новите президентски избори към „социал-комунистически преобразования“.

„Американците се умориха от политиката на агресивния капитализъм, в чиито рамки те цял живот са принудени да изплащат кредити, без да имат свободен достъп до медицинско обслужване“, смята Датуна.

Според него американците в момента имат много по-голяма нужда от Русия от Ленин и неговия мавзолей, най-ярките символи на промените.

Първоначалната цена за тялото на Ленин на Датуна е един милион долара, но той твърди, че е готов да събере за покупката над един милиард долара.

 “Помещаването на тялото на Владимир Ленин в мавзолея на Червения площад – това е окончателно решение, което не подлежи на преразглеждане“, заяви пресаташето на централния комитет на компартията на Руската федерация Александър Юшченко по повод офертата та Дейвид Датуна.

Той посъветва художника да вдигне статуя на Ленин срещу Белия дом, резиденцията на американския президент. „Пожелавам на художника да реализира своите планове в скулптура – това ще бъде много полезно“, смята комунистът. „Нека да направят паметник на Ленин и да го поставят точно пред Белия дом, а най-добре – и във всички големи градове на САЩ“.