/ МВР
Албания е посочена като първа по производство на канабис в Европа и шеста в света за периода 2015-2019 г., показва последният глобален доклад за наркотиците от 2021 г., съобщи агенция МИА, като се позова на публикация на Службата на ООН по наркотиците и престъпността.

Разкриха три оранжерии за канабис в столичен квартал, има задържани

Според доклада Албания е първа в Европа, изпреварвайки Испания и Нидерландия. Испания е посочена като осма в света, а Нидерландия е девета.

В графиката, публикувана в доклада, албанците са значителна част от чуждите граждани, арестувани във връзка с индивидуални конфискации на кокаин, според големината на конфискуваната сума. Така 25 на сто от арестите на първо ниво на търговия са с произход от Албания.

Употребата на марихуана вреди на зрението

Освен албанските групи, включени в разпространението на кокаин из цяла Европа са включени и сръбско-хърватски групи. Граждани на Босна и Херцеговина, Хърватия, Черна гора и Сърбия също така станаха ключови играчи в доставката на големи количества кокаин и организирането на превоз и продажба за европейските купувачи, пише в доклада.
БТА