/ БТА
Афганистанският вътрешен министър Абдул Сатар Мирзаквал увери, че ще има "мирно предаване на властта" на преходно правителство в Афганистан, където талибаните са близо до установяване на пълен контрол на страната, съобщи Франс прес.

"Афганистанците не трябва да се тревожат (...). Няма да има щурм срещу града (Кабул). Ще има мирно предаване на властта на преходно правителство", заяви министърът във видеопослание.

Кабул е под обсада, талибаните започнаха да нахлуват от всички страни

Вестник "Техеран таймс" съобщи, че афганистанският президент Ашраф Гани води преговори с представители на талибаните в президентския дворец, предаде ТАСС.

Афганистанската охрана на двореца е сменена с американски военни. До двореца стоят в очакване три хеликоптера на ВВС на САЩ. По данни на вестника бившият афганистански президент Хамид Карзай и външният министър Мохамад Ханиф Атмар призовават Гани да подаде оставка.

Говорителят на талибаните Забиула Муджахид потвърди пред Би Би Си, че в президентския дворец се водят преговори за мирна смяна на властта. Преговорите са организирани от ръководителя на Висшия съвет за национално помирение Абдула Абдула, предаде Ройтерс.

По данни на телевизия "Толо нюз" предаването на властта в Афганистан ще се състои днес в президентския дворец в Кабул, съобщи ТАСС.

Ройтерс съобщи, че ключови дипломати от американското посолство в Кабул продължават работата си от територията на столичното летище, където бяха прехвърлени с хеликоптери от посолството. Дипломати от ЕС са преместени на тайно място и са в безопасност.

САЩ призоваха други страни да преместят дипломатите си на летището за последваща евакуация от страната.

Бежанци

Албанският премиер Еди Рама обяви тази сутрин, че страната му ще приеме афганистански бежанци, които бягат от управлението на талибаните, съобщи информационният сайт Екзит.

С изявлението си Рама потвърди информациите, че американското правителство е поискало Албания да подслони бежанци от Афганистан, които очакват да получат американска виза.

Албанският премиер каза още, че не знае дали правителството на Косово е било помолено да направи същото. Рама обаче изрази надежда, че ако това бъде поискано от Прищина, тя също ще приеме молбата на САЩ.

Той освен това спомена, че Албания вече се е съгласила да приеме няколкостотин.

През уикенда Канада също обяви, че ще приеме 25 хиляди бежанци от Афганистан.
БТА