Някои пациенти не могат да се отърват от симптомите на COVID-19 месеци след изписването от болница
Някои пациенти не могат да се отърват от симптомите на COVID-19 месеци след изписването от болница / iStock/Getty Images
Френските власти обявиха уточнения по повод изискваната 7-дневна карантина. По информация на посолството ни в Париж изолацията не е задължителна, а силно препоръчителна. Това съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР).
 
Френските власти отправят настоятелна препоръка към всички граждани, които пристигат във Франция от европейските държави, да се изолират за период от 7 дни след пристигането им, в края на който да им бъде направен втори вирусологичен тест (RT-PCR COVID).
 

Франция въведе изискване за отрицателен PCR-тест за всички граждани от европейското пространство, включително и България, считано от днес, 24 януари.
 
Съгласно информация на Министерството за Европа и външни работи на Френската република всички граждани над 11-годишна възраст, които пътуват до Франция от европейските държави (държавите-членки на ЕС, Андора, Исландия, Лихтенщайн, Монако, Норвегия, Сан Марино, Ватикана и Швейцария), следва да представят отрицателен резултат от вирусологичен тест (RT-PCR), направен в рамките на 72 часа преди пътуването.
 
Тази мярка не се отнася до пограничните работници, както и до пътуващите до Франция със сухопътен транспорт (по шосе или с влак).
 
Като мярка за борба срещу разпространението на пандемията, френските власти призовават за ограничаване на пътуванията от и към Франция до стриктен минимум. В случаите, когато пътуването се налага по задължителни причини, се препоръчва на гражданите да изтеглят апликацията TousAntiCovid, да продължат да спазват т.нар. жестове-бариери (спазване на социална дистанция, редовно измиване на ръцете с вода и сапун или дезинфекцирането им с хидроалкохолен гел, носене на маска, проявяване на внимание при наличие на симптоми на заболяването COVID-19).
 
Информация относно мерките срещу разпространението на Ковид-19 във Франция може да бъде получена на телефон 0800 130 000, както и на интернет страницата https://www.gouvernement.fr/info-coronavirus.