/ iStock/Getty Images
Петима души загинаха при срутването на поне две сгради в резултат на силното земетресение в северната част на Филипините. Трусът е бил с магнитуд 6,3 разтърси, съобщи Геоложкият институт на САЩ, цитиран от Ройтерс.
Три тела били извадени изпод отломките на сграда в малкия град Порак, на стотина километра северозападно от столицата Манила. Дете и баба му загинали при срутване на сграда в град Лубао, съобщи губернаторката на провинция Пампанга, Лилия Пинеда. Тя добави, че трусът е предизвикал прекъсване на електроснабдяването, което затруднява работата на спасителите тази вечер.
Най-малко 20 души са били ранени при падането на 4-етажна сграда със супермаркет на партера в Порак, в тежко засегнатата провинция Пампанга, северно от столицата Манила. Неуточнен брой хора са блокирани под отломките, каза Пинеда, цитирана от ДПА.

Тя допълни, че "на място са изпратени спасители, а хората казват, че чуват писъци от развалините".

Земетресението с магнитуд 6,3 разтърси следобед филипинския остров Лусон - най-големия и най-населения в страната, съобщи Геоложкият институт на САЩ. Трусът разлюля сгради в центъра на Манила.

Земетресението беше усетено в 17.11 ч. (9.11 ч. по Гринуич) и стана на дълбочина 40 километра, посочва Франс прес.
БТА