Статуя на Алфред Нобел
Статуя на Алфред Нобел / БГНЕС
Над 300 номинации са постъпили за Нобеловата награда за мир за 2020 г., съобщи базираният в Норвегия комитет за присъждането ѝ, цитиран от ДПА.

Общо 317-те кандидати включват 210 личности и 107 организации, съобщи Нобеловият комитет.

Базираният в Осло комитет заяви, че това е четвърти по-големина брой кандидати откакто се връчва наградата.

Шведската активистка за климата тийнейджърката Грета Тунберг и демократичното движение в Хонконг са номинирани от депутати от Швеция и Норвегия.

Рекордът от 376 кандидати бе поставен през 2016 г., когато комитетът присъди наградата на президента на Колумбия Хуан Мануел Сантос заради ролята му в прекратяването на продължилата повече от 50 години гражданска война в страната.

Връчиха Нобеловите награди (ВИДЕО/СНИМКИ)

През 2019 г. Нобеловата награда за мир отиде при премиера на Етиопия Абий Ахмед Абий. Той бе отличен за усилията си да разреши продължителния граничен конфликт със съседна Еритрея и за усилията си за "мира и международното сътрудничество".

Политици, учен, бивши лауреати, директори на институти за изследване на мира и настоящи и бивши членове на Нобеловия комитет са сред онези, които имат право да предлагат кандидати.

Нобеловият комитет съветва на издигащите номинации да не разкриват предложенията си в продължение на 50 години. Това обаче не спира някои от тях да обявяват избора си публично, отбелязва ДПА.
БТА