3 млрд. евро за Турция и ускоряване на преговорите за влизане в ЕС
3 млрд. евро за Турция и ускоряване на преговорите за влизане в ЕС / снимка: БГНЕС

Европейският съюз и Турция постигнаха споразумение на днешната си среща за върха за миграционната криза, предадоха световните агенции.

То предвижда Брюксел да отпусне на Анкара 3 милиарда евро през следващите две години, за да се справи с приема на сирийските бежанци. В замяна Турция ще помогне за спиране на мигрантския поток към ЕС, съобщиха европейски лидери и турският премиер Ахмет Давутоглу на съвместна пресконференция след срещата в Брюксел.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск и германският канцлер Ангела Меркел обявиха, че е договорен общ План за действие по въпроса за миграцията, предаде ТАСС.

Меркел съобщи, цитирана от Ройтерс, че е обсъдила по-рано днес с "някои други лидери от ЕС" пренастаняването на част от сирийските бежанци в Турция директно в техните страни.

Конкретни числа не са били споменати. Меркел не уточни за кои страни става въпрос.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер съобщи, че на 15 декември ЕК ще предложи нова схема за разселване на мигранти от Турция в ЕС, предаде ТАСС.

Тя ще е на доброволен принцип и ще бъде разработена по предложение на Германия. До момента схемата има поддръжката на 8 страни от ЕС, уточни Юнкер, без да разкрие кои точно.

На срещата на върха бе постигнато още споразумение за ускоряване на преговорите за присъединяване на Турция към ЕС.

Давутоглу: Исторически ден за присъединяването на Турция към ЕС

На 14 декември Брюксел и Анкара ще отворят Глава 17 от преговорите за членство (по икономическите и финансовите въпроси), обяви турският премиер, цитиран от ДПА.

"Щастлив съм да видя, че всички мои колеги в Европа, всички те са съгласни, че Турция и ЕС имат една и съща съдба", подчерта Ахмет Давутоглу. Той увери, че "членството на Турция (в блока) ще е актив не само за ЕС, за Турция, но и за световния мир".

Турският премиер изрази очакване страната му да приключи преговорите за безвизов режим с Европейския съюз догодина, предаде ТАСС.

Визите на ЕС за турски граждани може да бъдат отменени през есента на 2016 г., допълни Юнкер.

Той изрази увереност, че днешната среща на върха е възобновила двустранните отношения на високо равнище и ще осигури общ отговор на бежанската криза, предаде Ройтерс.

Давутоглу заяви, че ЕС и Турция са жертва на неуспеха на системата на ООН да реши кризата в Сирия, предаде Асошиейтед прес.

Това бе явен намек за блокирането на резолюции по въпроса в Съвета за сигурност на световната организация. При съответните гласувания Русия и Китай наложиха вето.

Източник: БТА