26-ма са загиналите след аварията в сибирската ВЕЦ
26-ма са загиналите след аварията в сибирската ВЕЦ / БГНЕС

Броят на загиналите в Саяно-Шушенската ВЕЦ достигна 26 души, съобщи Асошиейтед прес, като се позова на руското министерство на извънредните ситуации. Съдбата на 49 души остава неизвестна. Телата на трима загинали бяха намерени в машинната зала на централата.

Руският премиер Владимир Путин посети опустошената от индустриална злополука Саяно-Шушенска ВЕЦ на река Енисей, в Сибир. Според него хората, които се водят за изчезнали, вероятно са мъртви. На Саяно-Шушенската ВЕЦ, където на 17 август стана най-голямата в историята на руската енергетика авария, се състоя съвещание под председателството на Путин. Той направи оглед на машинната зала на станцията, където продължава разчистването на отломките и търсенето на хора.

Руският премиер не изключва увеличение на цените на електроенергията заради аварията и предлага да бъде дадена възможност на правителството да въвежда държавно регулиране на цените на пазара на едро на електроенергия, предаде ИТАР-ТАСС. Путин предупреди да не се правят никакви опити за спекулиране с тази трагична ситуация и че не трябва да се допуска натиск над потребителите.

За шест седмици на правителството трябва да бъде представен план за възстановяване на Саяно-Шушенската ВЕЦ, заяви Путин. Премиерът нареди на Следствения комитет към руската прокуратура да не допуска участието на афилирани структури при възстановяването на централата.
   
Държавната компания РусГидро, която е собственик на Саяно-Шушенската водноелектрическа централа, трябва да плати обезщетения от 1 милион рубли не само на семействата на загиналите, но и на близките на изчезналите при трагедията, подчерта Владимир Путин.

За ликвидирането на последствията от аварията са задействани близо 2000 души и 116 единици техника.