25-годишният пилот от Формула 1 Жюл Бианки почина след 9 месеца борба
25-годишният пилот от Формула 1 Жюл Бианки почина след 9 месеца борба / снимки: БГНЕС, архив

Пилотът от Формула 1 Жул Бианки е починал в болница в Ница, съобщи семейството му, съобщава Gong.bg

25-годишният французин беше 9 месеца в кома. Той пострада жестоко по време на Гран При на Япония през октомври и въпреки усилията на лекарите не успя да се върне към живота.

На 5 октомври 2014 година пилотът на Маруся излезе от пистата "Сузука" и се блъсна с подемна машина, която трябваше да премести болида на германския състезател Адриан Сутил. Състезанието беше прекратено в 47-ата обиколка с червено знаме.

"С голяма мъка съобщаваме, че Жул си отиде от този свят през нощта. Той се бори до последно, но битката му приключи. Болката ни е огромна и неописуема", пише в изявлението си семейството на Бианки.

25годишният пилот от Формула 1 Жюл Бианки почина след 9 месеца борба
netinfo

"Благодарим на персонала на болницата в Ница, който се грижеше за него с любов. Благодарим и на лекарите в Япония, които поеха грижите за него веднага след инцидента на 5 октомври. Благодарим на всички колеги на Жул, феновете и всеки, който демонстрира своята загриженост в последните месеци", добавят родителите му Филип и Кристин, братът Том и сестра му Мелани.

От отбора на Бианки Маруся също изразиха съболезнованията си за смъртта на пилота.

"За нас беше привилегия да имаме пилот като него в нашия отбор", пише в изявление на тима.

Преди няколко дни бащата на Бианки намекна за наближаващия край на сина му, като заяви, че вече губи надежда и оптимизмът му го напуска, тъй като подобрението при такъв род травми идва около 6-ия месец на възстановяване.

25годишният пилот от Формула 1 Жюл Бианки почина след 9 месеца борба
netinfo