2011 - година на цензура и посегателства над журналистите
2011 - година на цензура и посегателства над журналистите / снимка: БГНЕС, архив

Журналистите са работили в трудни условия навсякъде по света, включително в утвърдени демокрации като Съединените щати, Франция или Италия през 2011 - годината на арабските революции и на протести в редица страни. Това показва проучване на журналистическата асоциация Репортери без граници (РГ), цитирано от Франс прес.

"Репресии бе водещата дума на изтеклата година. Свободата на информацията никога не е била толкова тясно свързана с демокрацията, работата на журналистите никога не е пречела по-силно на враговете на свободата", гласи десетият годишен доклад на РГ за свободата на словото в 179 страни. "Никога не е имало повече цензура и по-многобройни посегателства срещу физическата неприкосновеност на журналистите", посочва РГ.

Твърде малко са държавите, където има добри условия на работа за журналистите - те са Норвегия, Финландия, Германия, Швеция, Швейцария, Австрия, Ирландия, Белгия, Холандия и Люксембург, Кабо Верде, Канада и Намибия. От първия годишен доклад на организацията на първо място по този показател остава Финландия.

Еритрея, Туркменистан и Северна Корея са наречени "пъклената тройка" - в тези страни няма никаква публична свобода и те са на последните места в класацията, след Сирия, Иран и Китай. "Уравнението е просто - липсата или потъпкването на публичните свободи водят механично до потъпкване на свободата на словото. Диктатурите се страхуват от информацията и я забраняват, особено когато са уязвими от нея", гласи докладът на РГ.

Арабските революции са се отразили по различен начин върху работата на журналистите, посочва БТА. В Тунис има тенденция към подобряване, въпреки че все още там няма свободен и независим печат. За една година Тунис се е изтеглил с 34 места напред в класацията и е на 134 място. Египет обаче е отстъпил с 39 места до 166-а позиция заради небивали прояви на насилие срещу журналисти.

"Сякаш през 2011 година изкушението за контрол над информацията е било по-голямо, отколкото преди 10 години", каза генералният секретар на РГ Жан-Франсоа Жулиар. В САЩ 25 журналисти са били арестувани или подложени на полицейска бруталност при отразяване на протестни движения. САЩ са "потънали" на 47-мо място в класацията, след като са били на 20-о през 2010 година.

Франция е на 38-а позиция. Журналистите са подлагани на натиск, когато става дума за защита на източниците им и когато разследват приближени на властта, посочва РГ.