19 души загинаха, а над 50 човека са ранени при експлозия и стрелба в Политехническия колеж в град Керч на Кримския полуостров. Като заподозрян извършител се сочи 18-годишен възпитаник на учебното заведение, който се е самоубил. По случая тече разследване, като първоначално то бе за терористичен акт, а впоследствие бе променено за убийство. Мотивите на извършителя са неизвестни.

БГНЕС

Взривно устройство, пълно с метални предмети, е избухнало в столовата на Политехническия колеж в Керч, град в източната част на Кримския полуостров. Последвала и стрелба. Жертвите на трагедията са 19 човека, като по информация на омбудсмана на Крим Людмила Любина повечето от тях са учели там. Пострадалите са над 50 души, като те са били откарани в болници. Всички ранени са жители на Керч и района.

Соченият за извършител е 18-годишният Владислав Росляков, който е възпитаник на учебното заведение. Властите съобщиха, че той се е самоубил, а тялото му със следи от огнестрелна рана е намерено в едно от помещенията на учебното заведение.

БГНЕС

По думите на Игор Михайличенко, вицепремиер на т. нар. руска Република Крим, извършителят е открил огън след експлозия в сградата. "Стрелбата е била след взрива. Този, който е стрелял, го е правил с ловно оръжие. Мотивите са неизвестни, работят следователи", каза Михайличенко.  Първоначалният оглед на труповете сочи, че те са починали от огнестрелни рани, обяви руският Следствен комитет (СК), цитиран от Ройтерс.

БГНЕС


Експерти са открили второ взривно устройство сред личните вещи на младежа. Това съобщиха източници от силовите структури в региона, цитирани от ТАСС. Според тях устройството е било обезвредено. Стрелецът не е попадал досега в полезрението на полицията, не се отличавал с агресивност и е получавал стипендия, каза пред телевизия "Россия-24" ръководителят на Република Крим Сергей Аксьонов. 

БГНЕС


От Следствения комитет на Руската федерация казаха, че проверяват дали за извършването на престъплението са допринесли действията на други лица, под чието влияние е попаднал младежът, или престъплението се дължи на нечие бездействие. Наказателното дело по случая беше първоначално по член за "Терористичен акт", но после бе променено по член "Убийство".
 


Руският президент Владимир Путин е информиран за случая. В руската Държавна дума депутатите запазиха минута мълчание в памет на загиналите. Властите в Крим обявиха тридневен траур.