/ БГНЕС
Най-малко 15 командоси от специалните части на индийската полиция и техния шофьор бяха убити при нападение на маоистки бунтовници в Западна Индия, извършено по време на изборите, предадоха Асошиейтед прес и ДПА.
 
Левите бунтовници са взривили мина пред две превозни средства с командоси от полицейските сили за борба с бунтовниците, които се движели по магистрала в залесен район.
 
"15 полицаи и техния шофьор загинаха при нападението", заяви Судхир Мунгантивар, министър на финансите в регионалното правителство на индийския щат Махаращра.
 
Бунтовниците са подпалили превозните средства и избягали в гората. Провежда се операция по издирване на нападателите, добави той.
 
Според министъра на финансите засадата е акт на отчаяние от страна на бунтовниците, дължащ се на успеха на властите да проведат мирно гласуване за националните избори.
Агенция ПТИ съобщи, че бунтовниците нанесли първия си удар рано тази сутрин, изгаряйки над 20 превозни средства на компания за строеж на пътища. Те се скрили в гората и нападнали полицейските служители, които отишли да ги търсят.
 
Маоистките бунтовници, вдъхновяващи се от китайския лидер Мао Цзедун, се борят срещу индийското правителство от над 40 години, като имат стотици хиляди бойци. Те искат да се даде земя и работни места на селяните, които обработват чужди земи и на бедните.
БТА