12 американски шпиони заловени и екзекутирани в Иран и Ливан?
12 американски шпиони заловени и екзекутирани в Иран и Ливан? / снимка: Reuters, архив
12 американски шпиони заловени и екзекутирани в Иран и Ливан?
47336
12 американски шпиони заловени и екзекутирани в Иран и Ливан?
  • 12 американски шпиони заловени и екзекутирани в Иран и Ливан?

Най-малко 12 американски шпиони са заловени в Иран и Ливан като се предполага, че вече са екзекутирани. Твърдението е разпространено от четирима настоящи и бивши американски чиновници с връзки в американските разузнавателни кръгове. Други американски чиновници коментираха, че вината е в лошото и „мързеливо” ръководене на шпионските дейности от самите американски служби. Това се счита за огромен провал за шпионската мрежа на американското Централно разузнавателно управление.

Шпионите, които се подозира, че са задържани и може би убити, са работели в две отделни шпионски мрежи в Иран и Ливан. Те са доносници, наети от ЦРУ, за да информират американските тайни служби за дейностите на иранското правителство както и на ливанската военна организация Хизбула, която САЩ счита за терористична групировка спонсорирана от Иран.

Действащ американски чиновник потвърди, че няколко американски шпиони са били заловени през последните шест месеца коментирайки, че „шпионажът е рискован бизнес” и добавяйки, че най-вероятно никой няма да види тези хора на бял свят, тъй като Хизбула е „много свирепа и не прощава”.

Двете шпионски мрежи са били разкрити по отделно, но има коментари, че разбиването им се дължи на „мързел” от страна на техните координатори. Чиновниците обясняват, че доносът на информация се е случвал по непроменящ се начин - например чрез поредни срещи в ресторанти на американската верига Пица Хът. Те смятат, че следейки срещите, малък брой двойни агенти лоялни на Иран и на Хизбула са успели да идентифицират американските доносници и да ги заловят. Те добавят, че Америка за момента е „сляпа” в своята борба срещу иранската ядрена програма и срещу намеренията на Хизбула относно Израел.

Според Ей Би Си Нюз, ЦРУ е разбрало мащаба на проблема чак след като засякло аглоезично документално предаване по иранската държавна телевизия, в което се обяснява подробно как процедират американските тайни служби в страната, включително използвайки фалшиви фирми регистрирани в Иран, които са се използвали за тайна комуникация:

Агентите на ЦРУ използват фалшива самоличност за да се свързват с ирански граждани, които са определили да им помагат с тайни операции.

Висш американски чиновник отрече, че шпионите са провеждали своите срещи в Пица Хът, докато говорителите на Държавния Департамент и на Белия Дом отказаха коментар.