/ iStock/Getty Images
Украйна въведе ограничения на потреблението на енергия в цялата страна, тъй като продължава да се бори с огромните щети, нанесени на инфраструктурата ѝ по време на войната с Русия.

"Във всички региони на Украйна е въведен режим на ограничаване на потреблението на електроенергия", се казва в изявление на националния енергиен оператор на страната "Укренерго", като се допълва, че към 11.00 ч. в неделя дефицитът на електроенергия в енергийната система на страната е бил 20%.

Укренерго отбеляза още, че схемите и графиците на прекъсванията са планирани и прилагани от действащите регионални системи.

Изявлението идва на фона на разгръщането на "пунктове за неуязвимост" в цялата страна за осигуряване на основни услуги по време на прекъсванията на електрозахранването, причинени от руските удари, става ясно от изявление на украинския президент Володимир Зеленски.

През изминалата седмица руските удари засегнаха инфраструктурата в множество региони, включително столицата Киев.

В отговор на атаките Укрэнерго обяви извънредни изключвания във всички региони, "за да защити електропреносните мрежи от допълнителни технологични аварии и да подпомогне работата на енергийната система".

Зеленски заяви късно в петък, че ремонтните дейности по съоръженията на енергийната инфраструктура, повредени от руските атаки по-рано тази седмица, ще бъдат ключова задача.

В обръщение към Съвета за сигурност на ООН в сряда посланикът на Русия в ООН Василий Небензя заяви, че Москва нанася удари по енергийната инфраструктура на Украйна, както и по други инфраструктури, за да предотврати използването им за снабдяване на Украйна с оръжия, "предимно със западен произход".

В същото време говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отрече Русия да нанася удари срещу гражданската инфраструктура на Украйна.

Енергийната инфраструктура на Украйна е обект на руски въздушни удари от началото на войната през февруари, засилени след експлозията, която повреди ключовия Керченски мост към Кримския полуостров, който Русия незаконно анексира през 2014 г. 
БГНЕС