/ ThinkStock/Getty Images
Няма данни българи да са били на борда
Самолет Боинг 737-300 на регистрираната в България авиокомпания ALK Airlines е попаднал в силна турбуленция, в резултат на което са пострадали 10 души, съобщава Aviation Herald. Той е летял от Прищина (Косово) за Швейцария със 121 пътници на борда. 

Инцидентът е станал над Северен Тирол, докато самолетът се опитвал да заобиколи гръмотевична буря, 30 минути преди приземяването на летището в Базел.

Пътници разказали, че силните вибрации при турбуленцията са успели да изтръгнат от местата им дори няколко седалки. За случката има видеоклип, публикуван в YouTube.

По информация на посолството ни в Швейцария към момента няма данни български граждани да са били на борда на самолет Boeing 737-300 на авиокомпания ALK Airlines, с регистрация LZ-MVK, който попада в силна турбуленция на 16.06.19 г. Служители на посолството ни в Швейцария са в контакт с местните власти по случая.
В крайна сметка, самолетът се е приземил благополучно в Базел, където, според съобщението на летището, 10 от пътниците са били с леки наранявания и са имали нужда от медицинска помощ. След два часа и половина престой на земята Боингът е поел по обратния курс.

Пред "24 часа" един от собствениците на компанията - Валтер Колев разказа какво се е случило, според доклада на екипажа.

Според него 30-40 минути след излитане е имало лека турбуленция, командирът е предупредил пътниците да седнат и да поставят коланите, стюардесите са проверили дали са го направили. След като те отминали обаче, някои са си махнали коланите, а жена дори е отишла в тоалетната. 

След това за секунди се е появил тъй нареченият "срез на вятъра", (низходящи и възходящи течения) и самолетът е тръгнал надолу за секунди. След това екстремно преживяване, което е изплашило пътниците, полетът е продължил нормално. 

Когато са кацнали в Базел, екипажът е повикал медицински екип. Лекарят е казал, че двама пътници ще бъдат заведени в болница за преглед. Една жена е ударила веждата си, докато е била в тоалетна, мъж се е оплакал, че го боли врат. 

Колев казва, че екипажът, който е бил докато бъдат изпратени пътниците от самолета, е докладвал само за тези двама души. Но пък е имало запитвания за застраховки, ако всички са оплачат, казва Колев. 

Той не знае след като пътниците са излезли от самолета колко от тях са се оплакали.