/ iStock/Getty Images
Намирането на подходящата рокля за вашия тип тяло може да бъде трудна задача. При толкова много различни стилове и тенденции, от които да избирате, може да е трудно да разберете коя ще ви стои най-добре. Но не се притеснявайте, ние сме тук, за да ви помогнем!

Всяка дама разполага с място за поне една нова рокля в гардероба. За съжаление не всички разполагаме със идеални пропорции. Всъщност съвършени тела няма. Но всяка една от нас може да изглежда неповторимо в новата си рокля макар и да знае много добре несъвършенствата на своето тяло. Именно в това е тайната на това да изглеждаме великолепно - да познаваме малките несъвършенства на своето тяло и правилно да преценяваме какво би ни стояло добре и кое не.
Някои дами са с по-широк ханш, малко коремче или по-едри ръце. Няма проблем! Стига правилно да подберете роклята спрямо пропорциите на тялото. Съвременната мода ни предлага много възможности да бъдем красиви и стилни като в същото време да прикрием или подчертаваме дадени части от тялото си.

Рокли за различните типове фигура

Дрехите по тялото, стоят чудесно на дами с ясно изразени извивки, но не бива да са прекалено впити. По-дългите подгъви придават привлекателност, особено ако дрехите ви са в контрастиращи цветове. Избирайте меки материи със структуриран вид. Ако искате роклята да бъде ефирна и да пада свободно и с лекота, заложете на материи на памук или коприна. Ако предпочитате по-стегнат силует, то се насочете към по-прибиращи и стягащи материи. Атрактивно стоят деколтетата, които загатват бюста и подчертават естествените му извивки. Но трябва да
внимаваме да не покажем твърде много. Ако искате да придадете илюзия за издължени крака, изберете рокля, която завършва точно под коляното.
По-долу са дадени няколко съвета за това как да изберете подходящата рокля за вашия тип тяло:

Рокля за фигура с форма на трапец

Към тази група спадат дами с широки рамене, при които талията не е добре изразена. За тях са подходящи роклите с едно рамо. Този тип елементи биха придали един по-хармоничен силует на тялото и ще направят пропорциите на тялото да изглеждат по-правилни и съразмерни. Бихме препоръчали да се избягват обли деколтета, както и по-обемни ръкави или презрамки отстрани на раменете. Фигура тип трапец, обикновено имат също дамите с по-закръглени бедра и широки рамене. Това е доста често срещана форма на тялото. За тези дами най-подходящи са рокли с висока талия под бюста и V- образните деколтета. Стилистите съветват също да се носят рокли с дълбоко изрязани ръкави, кръгли деколтета и комбинации от няколко цвята. Не се препоръчват рокли с ниска талия или със стегната горна и широка долна част.

Рокля за фигура с форма на пясъчен часовник

Това всъщност е една от най-желаните форми на тяло от жените. Характеризира се с:
● подобни или еднакви по размер обиколки на бюст и ханш, като талията е със значително по-малка обиколка
● женствени извивки
● леко заоблени рамене
● добре оформени задни части
● по-широки бедра

За да се подчертае тази така желана тънка талия подходящи рокли са тези с пристегнат колан и долна част, която пада свободно и ефирно. Препоръчителни са и роклите тип „прегърни ме“. При този тип фигура най-
важно е да подчертаете талията, а дали дължината на роклята да бъде къса или дълга, това е ваше решение.

Рокля за фигура с форма правоъгълник

Фигурите на тези дами се характеризират със съразмерни пропорции на раменете и бедрата, като талията най-често е по-широка и не е ясно изразена. Препоръчителни са рокли с ниска талия и строга, права кройка. Такъв тип рокли са ретро роклите, вдъхновено от модата на 50-те и 60-те години. Модните специалисти препоръчват още колани, точно под гърдите, които визуално да приберат талията, също така и рокли с къдрици, ресни, волани. Не се препоръчват вталени модели.

Рокли с разнообразни ивици могат да работят добре и създават оптична илюзия на извивки, каквито липсват при този тип фигура. Драпираните материи са подходящи за създаване на набори , възли, които разчупват артистично силуета ви.
Като следвате тези съвети, със сигурност ще намерите идеалната рокля за вашия тип тяло! Спортна или елегантна, къса или дълга, тясна или широка, изборът е ваш. VS Fashion, на което може да намерите идеалната рокля за вас. И все пак най-важно при изборът на рокля си остава това да се чувствате добре вие самите.