Умирай трудно: Наръчник за оцеляване на ГЕРБ и РБ
Умирай трудно: Наръчник за оцеляване на ГЕРБ и РБ / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Изводът от изборните резултати - навлезе чуждо тяло. Доскоро животът беше някак по-прост, точно като в ония далечни исторически времена, когато светът се развива спокойно и без особени сътресения. В една слънчева година обаче, 410-а от нашата ера, варварите превземат Рим, империята рухва.

Като кажем варвари, си представяме разюздана пасмина с ножове между зъбите и разпокъсани одежди, която плячкосва наред. Всъщност варварите според римляните и китайците са хората, които живеят извън Великата стена. В нашия случай това са партиите, които сме свикнали да виждаме извън парламента, които се натъпкаха вътре. Уелкъм на чуждото тяло енд хев а найс дей.

В неделя въпросното чуждо тяло влезе с шут на парламентарната сцена и постави няколко въпроса, най-важните от които са оцеляването на ГЕРБ и Реформаторския блок. За БСП е излишно да се говори, те ще си решат по вътрешнопартийни срещи живота и бъдещето. Останалите пет партии също не са толкова интересни, видимите козове в този парламент се държат от ГЕРБ и РБ.

ГЕРБ губи 12 депутатски места, което е първата подобна загуба за Борисов. Реформаторският блок не качва кой знае колко, тъй като и през 2013 година учредителите (тогава явяващи се отделно) получават около 8 процента, сега достигат почти 9. Следващата седмица ще е ключова за политическото оцеляване и на двете партии. Ето защо:

1. Разцепване на Реформаторския блок?

Повече от половината гласоподаватели на блока са използвали преференцията. Без да имаме финални резултати, е ясно, че това са най-вече привърженици на ДСБ. Реформаторският блок не трябва да прави такива грешки като Лукарски - лидер на листа в София, и само след няколко часа Лукарски - лидер на мнение за любовна прегръдка с ГЕРБ. Кадровата политика е ключова за блока и именно тя печели гласове. Говорим за Хасково и подобни, ала забравяме Зеленогорски и подобни. Блокът трябва много внимателно да реди листите си. Ако на тези избори отчетливо се чу наказателният вот срещу големите партии, още по-отчетливо на следващите ще се чуе наказателният вот срещу реформаторите, ако свалят гащите в името на коалиция с ГЕРБ на всяка цена.

За какво да се внимава: Колкото и да е неприятно на лидерите на останалите партии в блока, точно сега реформаторите трябва да излъчат само един представител, който говори, за да не се повтаря случката "Лукарски". И колкото и да е неприятно за останалите в блока, този човек трябва да е от ДСБ.

2. Загуби ли Борисов харизмата си?


Борисов е на път да направи най-важното решение в политическата си кариера. При 12 депутатски места по-малко в сравнение с предишните избори и невъзможност за силен кабинет той е изправен пред опциите:

а) да остане премиер в неясна коалиция и да обере всички негативи от очакваното не особено успешно правителство, защото - съгласете се - ГЕРБ не е точно партията с най-добрия план за справяне със сегашната икономическа криза; ако пък Борисов се инати и не отстъпва премиерското кресло, може да поведе ГЕРБ към нови избори, където резултатът може да бъде още по-нисък;

б) да отстъпи премиерското кресло на друг гербаджия, Томислав Дончев или Лиляна Павлова например, за да се съсредоточи върху президентските избори.

Когато претегли плюсовете и минусите, Борисов навярно ще разбере, че лично за харизмата му (на която се крепят успехите на ГЕРБ) най-добър е вариант Б. Пуска друг за премиер, гледа отстрани и излиза чист в случаите на неуспех, както и герой в случаите на успех (защото това са неговите момчета, които той е създал). А в свободното от премиерстване време може да се съсредоточи върху президентската си кампания, за която трябва да работи още от началото на 2015 г.

Има и резервен вариант - Борисов оставя на останалите да управляват, жалва се, че никой не иска да го подкрепи и се надява, че народът ще се влюби пак. По-скоро невъзможен вариант.

За какво да се внимава: Обществото е чувствително и дори само една грешка в стил "КТБ, Пеевски, авиоотряд, мачове, зле направени магистрали или каквото там" може да възбуди народно недоволство срещу ГЕРБ. Също така - евентуална негласна подкрепа от ДПС ще е много звучна и всеки ден ще бъде напомняно кой точно крепи кабинета. А и всяка партия, с която се захване ДПС след това свършва на бунището.

3. Липсата на предизборна кампания ли е причина за 12 мандата по-малко за ГЕРБ?

Категорично. Лидерите на партиите нито веднъж не застанаха пред избирателите си за класически предизборни дебати. Изборите в нормалните страни работят така - кампания, която включва дебат между лидерите. ГЕРБ подцени силата на телевизионния/радио дебат, който се излъчва пряко, и заложи на пиарско джапане из локвите. Това беше грешка.

За какво да се внимава: Борисов е силен на екрана, но загубените мандати ще се върнат само след солидна подготовка по основните теми. Ако иска да пребори останалите лидери, трябва да се обгради с експерти, които да го подготвят добре.

4. Ако има нови избори, РБ трябва да си намери лидер.

Ако ползваме римския пример, империята рухва, защото се самоунищожава. Реформаторите трябва бързо да стегнат редиците и да се обединят около едно име за лидер, иначе остават беззащитни в парламентарното гнездо, пълно с лешояди. Моето предложение за лидер - Петър Москов. Останалите да се отдръпнат, да дадат заден и да се обединят около този усмихнат млад господин, който се държеше перфектно в изборната нощ - искрено се радваше на победата, а честните му сини очи вдъхват доверие на зрителя. Особено на фона на старата генерация ала Румен Петков.

За какво да се внимава: Възможно е Москов да не е със сини очи, но това е бял кахър.

5. Какво предстои?

Единственият печеливш от настоящата ситуация може да бъде Реформаторският блок. Една определена част от блока знае какво точно трябва да се случи в България. Единствени имат качествено експертно мнение и знаят какви трябва да бъдат управленските приоритети сега.

За какво да се внимава: Както пише Шатобриан: "Всяка управляваща класа познава три епохи - епохата на предимствата, епохата на привилегиите, епохата на суетността. Излезе ли от първата, тя пропада във втората и угасва в третата." Колко точно написано, нали? Голяма част от лидерите в момента са с единия крак в третата епоха.