Томислав Дончев: Коалиция не е изключена дори и при „кабинет на малцинството
Томислав Дончев: Коалиция не е изключена дори и при „кабинет на малцинството / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
Томислав Дончев: Коалиция не е изключена дори и при „кабинет на малцинството"
75392
Томислав Дончев: Коалиция не е изключена дори и при „кабинет на малцинството"
  • Томислав Дончев: Коалиция не е изключена дори и при „кабинет на малцинството"

Формулата „кабинет на малцинството" не изключва вариант за пряко взаимодействие с други политически формации дори и в режим на коалиция. Това обясни в интервю за Дарик евродепутатът от ГЕРБ и член на ръководството на партията Томислав Дончев.

По повод евентуално партньорство с Реформаторския блок, той напомни, че ще бъдат водени разговори с всички партии в Народното събрание, но все още ГЕРБ очаква една, а не нюансирани позиции от страна на реформаторите.

„Преговорите имат два различни формата. Едни са политическите сили, с които бихме търсили съгласие по основните теми. Също така, като резултат от преговорите, има други политически сили, от които бихме получили и пряка подкрепа. Не може да се изключва и вариантът за пряко взаимодействие с други политическо формации, дори и в режим на коалиция, което не изключва „кабинет на малцинството", добави Дончев.

Томислав Дончев вижда в две посоки рисковете в тази ситуация - невъзможност да се постигне стабилност и да се излъчи работещо правителство. Другият риск обаче, според него, е да се създаде една безпринципна коалиция, събрана само на база на аритметичния сбор на партии в НС. „Не е въпрос само на някакъв партиен егоизъм, а за риска от взаимно унищожение на събраните формации", каза Дончев и допълни:

„Ако следвахме логиката само на тесния партиен интерес, може би престоят в опозиция би бил по-добрият вариант. Поемане на управлението в такава трудна ситуация със сигурност за известни периоди от време ще носи само щети. Като част от усилията да преодолеем всички съмнения, ние залагаме на това преговорите да бъдат максимално публични. По-конструктивно на този етап е разговорът да се фокусира върху цели, върху принципи, върху задачи, а не толкова върху личности, не че личностите в политиката не са важни", подчерта Дончев.

По думите му това е задачата, която са им поставили българите и никой политик нямал правото да мрънка и да бъде недоволен: „Негов професионален и граждански дълг е да намери решение в тази ситуация и разбира се, компромиси трябва да се правят. Има естествена граница на компромиса. Тя е свързана с опасността да се превърнеш ти или политическата формация в един голям компромис. Каквото и да се случва от тук нататък, всеки тип подкрепа, всеки тип взаимодействие с която и да е политическа сила, не бива да оставя каквито и да е съмнения или нюанси за задкулисност. Това е един от големите уроци, които всички би трябвало да научат от последната година и половина, защото това е най-лесният път на загубата на доверие".

Дончев благодари в аванс за заявената готовност от страна на ДПС за подкрепа, но подчерта, че изпълнявайки волята на избирателите и гласувалите за ГЕРБ, коалиционно взаимодействие, както и други форми на взаимодействие с тази формация било невъзможно.