Социолог: ДПС нарочно не „натисна газта“ на тези избори
Социолог: ДПС нарочно не „натисна газта“ на тези избори / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

ДПС умишлено не „натисна педала на газта" на тези извънредни парламентарни избори, в противен случай щяха да бъдат втора политическа сила. Това заяви в интервю за Дарик социологът от „Алфа рисърч" Станислав Стоянов.

В ДПС развиват „такава велика математическа система", която може да добие голям размах, категоричен е социологът. Той отбеляза, че именно заради прецизната техника на владеене на вота, която са отработили в ДПС, в изборния ден е изключително трудно да се прогнозира какви ще бъдат резултатите за партията.

Обяснението за това ДПС умишлено да не е иска да е втора политическа сила, е нестабилната политическа обстановка и очакването скоро да има пак извънредни парламентарни избори, ако ГЕРБ не успее да състави правителство. Един такъв успех на Движението за права и свободи ще мобилизира страшно голяма част от избирателите, които не гласуваха сега, коментира Станислав Стоянов.

На изборите през 2009г. гласовете от Турция за ДПС достигаха 95 хиляди, на 5 октомври т.г те са едва 60 хиляди. Успешното владеене на вота се вижда най-добре и в силните за партията региони като Кърджали, уточни той.

ДПС добива все по-стабилни позиции и сред ромското население, показват още анализите от вота тази година.

Ако на следващи избори се вдигне избирателната активност, и в България гласуват малко над 4 млн. души, определено ДПС ще се мобилизира, каза още социологът.

На въпрос на Дарик как ще се промени конфигурацията в парламента, ако се приеме задължителното гласуване, Стоянов потвърди, че ДПС ще е единствената партия, която ще загуби позиции.

Други новини от Пловдив