Системата за разпределяне на мандатите често е несправедлива на местно ниво
Системата за разпределяне на мандатите често е несправедлива на местно ниво / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Над 90% от подадените гласове са довели до мандат и няма загубени гласове
75381
Над 90% от подадените гласове са довели до мандат и няма загубени гласове
Над 90% от подадените гласове са довели до мандат и няма загубени гласове
  • Над 90% от подадените гласове са довели до мандат и няма загубени гласове
  • Над 90% от подадените гласове са довели до мандат и няма загубени гласове

Тези избори поставиха рекорд за най-ниска активност като брой гласували българи и за най-много партии, преминали бариерата за влизане в Народното събрание. Положителният рекорд е обаче, че над 90 процента от подадените гласове са довели до мандат и няма загубени гласове, каквито случаи е имало в годините назад. Това заяви в интервю за Дарик проф. Михаил Константинов.

Математикът призна, че системата, по която се изчисляват и разпределят мандатите на парламентарни избори у нас е много справедлива на национално ниво и понякога е много несправедлива на регионално ниво.

Проф. Константинов напомни, че методиката е сбъркана - публикувана е сбъркана в Изборния кодекс, но тази грешка се проявявала само при някои разпределения на мандатите. „Такова разпределение, слава богу, не се случи”, допълни той и напомни, че новият парламент трябва да поправи грешката в закона.

Гласовете от чужбина по традиция кривят мандатите на местно ниво

„ДПС си докарва от Турция и чужбина между 5 и 6 мандата, но тъй като няма район „Турция” или избирателен район „Чужбина”, тези мандати трябва да отидат някъде. И отиват в някои от тези 31 избирателни райони”, обясни Михаил Константинов. Той напомни, че миналата година заради това ДПС е взело мандат във Видин с под 500 гласа. „Сега например с малко гласове печели мандат в Кюстендил”, посочи той по повод недоумението на местните.

В Кюстендил ДПС взима един мандат с 1,47% от гласувалите, при положение, че и ГЕРБ, БСП и ББЦ печелят по един мандат, но със съответно с около 34, 24 и 12 процента.

Друго е обяснението на проф. Константинов за Търговище, където „Атака” взима мандат с 2,49%, а БСП не взима мандат, въпреки своите 12,43% в този район. „Атака” събира гласове от различни райони по малко - примерно в пет района събира по 2 000 гласа, което е крайно недостатъчно за мандат. Но тези пет района по 2 000 гласа, правят 10 000 гласа – това е мандат, който трябва да изскочи отнякъде. Тя си го е направила тази партия от малки парчета”, поясни още той.

Гласовете не се губели, но сменяли района като вещите в казармата

„Каквато и система да вземете, ще бъде така. Тези системи се наричат двойно-пропорционални. Има даже теореми, че тези системи винаги кривят резултата или по-скоро могат да го изкривят. Така че да не се сърдим на системата - тя е много справедлива на национално ниво и понякога е много несправедлива на регионално ниво”, обясни математикът.

„Хората могат да си протестират, ако са недоволни по места - това е тяхно право, но гласовете, които са подали те, са дали мандат на любимата им партия, но на друго място”, каза още проф. Константинов. Той сравни тези гласове като вещите в казармата - „не се губели, но се премествали от един собственик в друг собственик”.

Този път над 90% от гласовете са отишли в мандат, почти няма загубени

Според него обаче трябва да се поздравим, че на тези избори над 90 процента, даже 94 на сто от всички гласове са били за партия, която е спечелила мандат. „Т.е. няма попилени гласове - почти всички гласове, които подадоха българите подадоха за малка или голяма партия доведоха до мандат, за разлика от 1991 г., когато цели 25% от гласовете се губят”, подчерта математикът.

Той направи уговорката, че ЦИК твърде правилно огласява само проценти от резултатите на вота до момента. „Ако при повторното въвеждане се установи грешка, е възможно един глас да смени един мандат. И то забележете - гласът в Силистра за партия X, може да смени мандата в Благоевград за партия Y. Това е система „де го чукаш, де се пука” - така работи тази система”, коментира още Михаил Константинов.

Според проф. Константинов тази година няма депутат, който ще бъда избран с под 1 000 гласа, както се случи с рекорда на вота за НС преди година, когато ДПС имаше депутат във Видин със 474 гласа.

Системата за разпределяне на мандатите често е несправедлива на местно ниво
netinfo

 

източник: apa.bg