Обявяват окончателните изборни резултати в четвъртък
Обявяват окончателните изборни резултати в четвъртък / снимка: БГНЕС, архив

Окончателните резултати от изборите ще излязат в четвъртък, съобщи Камелия Нейкова, говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Трябва да започнат и изчисленията за мандатите и това кои от кандидат-депутатите, наредени назад в партийните листи, ще се превърнат в първи. Ще има ли изместени лидери и кои ще са те, предстои да се разбере в следващите дни.

„Четвъртък е четвъртият ден след изборите, законовият срок, в който ЦИК ще обяви окончателните резултати и разпределението на мандатите. Все още продължава приемането на протоколите от отделните райони”, обясни Нейкова пред „Фокус”. Тя уточни, че има още документи от пет Районни избирателни комисии, които ще пристигнат в рамките на днешния ден в ЦИК.

„След като пристигнат всички протоколи в ЦИК се извършва повторно въвеждане на числовите данни от тях. Това се прави за проверка дали има някакви несъответствия при въвеждането им в районните комисии. Ако има такива, се правят проверки и със свое решение ЦИК приема окончателния резултат. Докато не приключи този процес, който е предвиден и в Изборния кодекс, няма как да обявим окончателен резултат”, коментира Камелия Нейкова.

В късния следобяд вчера при 100% първоначално въведени протоколи в РИК стана ясно, че за ГЕРБ са 32,67% от действителните гласове, БСП получава 15,4%, ДПС - 14,84%, Реформаторският блок - 8,89%, Патриотичен фронт - 7,28%, България без цензура - 5,69%, Атака - 4,52%, АБВ - 4,15%. Това бяха обобщените данни от протоколите в страната и чужбина, които са постъпили като данни в Централната избирателна комисия.