Кунева: Реформаторският блок ще вземе единно решение с консенсус
Кунева: Реформаторският блок ще вземе единно решение с консенсус / снимка: Sofia Photo Agency

Реформаторският блок ще вземе решение за участие в бъдещо управление на базата на консенсус, заяви в сутрешния блок на bTV един от лидерите на коалицията Меглена Кунева. Тя подчерта, че до каквото и участие на РБ да се стигне, то ще бъде скрепено с писмено споразумение, с ясни приоритети за реформи. Днес лидерите на блока се събират на първо официално заседание, за да обсъдят приоритетите на новата парламентарна група, както и участието си в преговорите.

Кунева призова да не се правят спекулации за разцепление в блока. Дотук РБ успя да мине едни евроизбори и едни национални избори като единна коалиция. Съзнаваме за колко за много хора сме надежда, че България може да се управлява нормално, каза тя и допълни, че тя и партията, на която е лидер, винаги са работили за единството на блока. РБ ще бъде стабилизираща сила в Народното събрание, категорична бе Кунева.

По думите й е ясно, че фигурата на Бойко Борисов разделя избирателите на блока. Смятам, че в ГЕРБ има няколко много добри жени политици, които биха могли да бъдат по-консенсусни фигури, но към момента единственото предложение за премиер от страна на най-голямата партия е именно Борисов. Ако мандатът стигне до нас, то тогава ще предложим наша кандидатура, посочи още Кунева. В 25 МИР бях в директен сблъсък с Михаил Миков и Бойко Борисов. По-отчетлив знак, че блокът има собствена идентичност не може да има, допълни Кунева.

България не може без правителство, с тези служебни кабинети се превръщаме на практика в президентска република, но без парламент, а така държавата няма как да оцелее, коментира Кунева. Тя припомни, че пред България стоят много важни въпроси за решаване като актуализацията на бюджета, приемането на новия бюджет, ситуацията с КТБ.

Кунева беше категорична, че блокът ще продължи да отстоява приоритетите си, записани в предизборната програма, като съдебна и административна реформа. Тя посочи, че ще е хубаво, ако в предстоящите консултации всички партии се обединят около няколко национални цели.