Изборите в България през погледа на чуждестранните медии
Изборите в България през погледа на чуждестранните медии / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Електронните издания на водещите медии в Белгия отделят подобаващо място на изборите за Народно събрание в България. Влиятелният вестник "Соар" пише по тази тема на основата на информация на агенция "Белга". Отбелязва се, че проучванията дават преднина за ГЕРБ, и се уточнява, че партията е напуснала властта през 2013 г. след протести срещу бедността и корупцията. Цитирани са анализатори, според които е възможно гласуването на българите в чужбина да улесни манипулациите.

Вестник "Либр Белжик" помества кореспонденция под заглавието "София е пред демократична безпътица". От едни предсрочни избори в следващи - България напразно търси нов политически тласък, добавя изданието. Допълва се, че днес българските избиратели застават пред урните без желание, загубили доверие в политическата класа и институциите след дълги години на корупция и задкулисни договорки.

Изданието се позовава на анализите на изследователката Благовеста Чолова от Нов български университет, според която нови протести у нас не са изключени, ако политиците не спазват обещанията си. Тя посочва, че хората започват да вярват, че чрез улични протести могат да постигнат промяна. Това е първа стъпка към по-видимо включване в политическия живот, но слабостта на подобни движения е, че още не са успели да дадат конкретна алтернатива, коментира тя.

Източник: БТА