Гласовете от чужбина пренареждат мандатите в Пловдив
Гласовете от чужбина пренареждат мандатите в Пловдив / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

"БСП лява България" губи втория си мандат в Пловдив, след като към окончателните резултати от вота в страната се прибавят и гласовете от чужбина. Това показват резултатите на Българска асоциация по изборни системи и Агенция за прогнози и анализи, които публикуваха разпределението на мандатите от извънредните парламентарни избори със и без гласовете от чужбина и правят сравнение между двата резултата.

ГЕРБ остава твърдо с 5 мандата, но вторият в листата на БСП Захари Георгиев няма да бъде народен представител в 43-то Народно събрание. За сметка на това, бившият областен управител Венцислав Каймаканов, който води листата на ДПС в града, е със сигурно кресло в новия парламент. За него са гласували едва 5 800 души, при положение, че от Пловдив едно депутатско място "струва" 13 131 гласа. С почти същите резултати депутат ще имат и АБВ.

При крайното разпределение стават сигурни депутатските кресла за бившият кмет Славчо Атанасов (ПФ) и за България без цензура. По този начин, от всички 8 партии, които влизат в Парламента, единствено АТАКА остава без мандат от 16 МИР Пловдив-град.

Според информация от агенцията, към 7 октомври (понеделник) в ЦИК са липсвали само окончателните протоколи от 16 РИК и 17 РИК, които касаят точно изборните резултати от Пловдив-град и Пловдив-област.

И още един озадачаващ факт. По данни от 16 РИК към 4 октомври имащите право на глас на 5 октомври 2014 г. са 314 026. В самия изборен ден данните бяха актуализирани и се оказа, че избирателите в Пловдив са 309 974 - точно толкова, колкото бяха обявени и на извънредните парламентарни избори през май 2013 г.

Други новини от Пловдив