Цветанов: Няма да зависим от Реформаторския блок
Цветанов: Няма да зависим от Реформаторския блок / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че партията се съобразява с волята на над 1 млн. гласоподаватели и затова Бойко Борисов е кандидатът им за министър-председател.

„До консумиране на управленския мандат обаче ще се стигне след консултации с всички парламентарно представени партии за различни секторни политики", уточни пред bTV Цветанов.

Няма да зависим от Реформаторския блок, а ще направим широко парламентарно мнозинство, за да няма поставяне на условия, които са нелогични и невъзможни, допълни той.

Бившият силов министър посочи, че след разговорите ще има или публично коалиционно споразумение, или поне ясно заявен ангажимент за парламентарната подкрепа на определени политики. „Искаме да сменим хаоса с отговорност", подчерта той.

Цветан Цветанов направи комплимент на Патриотичния фронт, като заяви, че те „се държат най-национално отговорно, защото ще говорят с всички" и ще подкрепят това, което е важно за страната.

В същото време, във връзка с критични изказвания на Радан Кънев, той коментира, че все още не се знае кой ще бъде лидер на Реформаторския блок т.е. с кого ГЕРБ ще преговаря.

Цветанов беше категоричен, че коалиции с БСП и ДПС не са възможни и ако предложената структура на Министерски съвет бъде подкрепена в пленарна зала само от Движението за права и свободи, на следващия ден Бойко Борисов ще си подаде оставката като премиер.

В отговор на въпрос защо тогава въобще ще се срещат с двете партии, вторият човек в ГЕРБ обясни, че „трябва да преодолеем този реваншизъм и това агресивно поведение, което беше наложено в 42 НС".

Цветанов отбеляза, че е нелогично, че „преди изборите има едно привидно затишие, (а) сега виждаме, че след изборите се активират хора със съпричастност към ДС, които създават деконструктивно поведение в публичното пространство".

По отношение на собствените си перспективи за втори мандат в МВР, той заяви: „Мога да ви уверя, че това, което сме направили в сектор „Сигурност", е най-доброто за последните 25 години. Най-лошото беше по времето на Орешарски, когато сектор „Сигурност" беше разбит".

Цветанов направи и бърз разбор на вота от неделя. Той обясни по-скромната парламентарна група на ГЕРБ с ниската избирателна активност, като подчерта, че „БСП прави пълно отстъпление" в някои свои „крепости" като Перник, Видин, Враца и Сливен, а също и в ромските махали, където пък ДПС сега отбелязали ръст.