Борисов е готов да даде министерски кресла срещу подкрепа на политики
Борисов е готов да даде министерски кресла срещу подкрепа на политики / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви пред в. „Преса", че е готов да предостави министерски кресла и на други партии, при положение че те споделят с тях отговорността за дадени политики.

"Например, ако в БСП имат разумни виждания в областта на отбраната, защо да не им дам възможност да предложат свой министър в кабинета на ГЕРБ. Или пък ако хората на Кунева са готови да се ангажират с решаването на проблемите в образованието, бих приел техния вариант за министър в този сектор", казва Борисов пред изданието.

Според него възможността за широка коалиция от типа на германската е угаснала в нощта на изборите заради катастрофалния резултат на БСП.

Той казва още, че е готов на разумни компромиси, за да осигури парламентарна подкрепа за кабинета си, но не би приел априори да му се поставят условия за постове.

"Големите партии правят малки компромиси, малките - големи", обяснява позицията си Борисов, като се аргументира с 1,1 млн. избиратели на ГЕРБ.

Борисов лично ще води преговорите с ръководствата на парламентарните формации, става ясно още от публикацията. Той е казал, че споделя част от позициите на Патриотичния фронт, а за останалите партии очаква да осъзнаят тежката оценка на избирателя.