Близнашки: Служебното правителство ще работи за свободни и честни избори
Близнашки: Служебното правителство ще работи за свободни и честни избори / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Проф. Георги Близнашки, служебен министър-председател на Република България:

Уважаеми господин Президент,
Уважаеми госпожи и господа,

Произведените на 25 май т.г. европейски избори в България потвърдиха несъответствието между съотношението на силите в 42-ото Народно събрание и обществените настроения. Резултатът от тези избори дойде да потвърди и задълбочи дефицита на легитимност в действията на управляващата коалиция, а по-късно това обстоятелство породи непримирими вътрешни конфликти и доведе до нейното разпадане. Политическите партии постигнаха споразумение относно произвеждането на предсрочни парламентарни избори на 5 октомври  т.г., като по този начин правителството беше бламирано и фактически остана без необходимата му парламентарна подкрепа. Неговата оставка стана неизбежна и тя се превърна в свършен факт на 23 юли т.г. Така парламентарната криза прерасна в правителствена криза. Политическите сили, представени в парламента, една след друга се отказаха да предприемат опити за съставяне на нови правителство. Както знаете, от снощи бяха премахнати загражденията около националните политически институции - това беше едно от нашите намерения за първи стъпки на новото правителство, но очевидно е, че управляващите се вслушаха в нашата заявка и така се слага едно ново начало в развитието на националния политически процес на българската демокрация.

Изпълнявайки своите конституционни функции, президентът на Републиката днес назначава служебно правителство, начело на което ми гласува доверие да застана. Във време на остро политическо противопоставяне целта на служебното правителство ще бъде постигането на повече стабилност, диалог и прозрачност в управлението. Това изисква повече от всякога ние да се придържаме неотклонно към Конституцията и законите на страната. Именно Конституцията на Република България е основата, върху която се гради нашата държава. В условията на политическа криза тъкмо Конституцията трябва да бъде отправната точка за възстановяване на обществения морал и за изграждане отново на доверието на гражданите към държавните институции.

По стечение на обстоятелствата самият аз съм посветил целия си професионален живот на отстояването на ценностите и принципите на конституционализма и демокрацията. Като министър-председател на служебното правителство основен мой дълг ще бъде стриктното придържане към буквата и духа на Конституцията, като при изпълнението на възложените на служебното правителство функции и правомощия всички ние неотклонно ще се придържаме към принципа на законността като основен конституционен принцип.

Служебното правителство не обсъжда конституционни промени, не предлага и не приема закони, не залага бюджет. В съответствие с принципите на парламентарната демокрация то е ограничено както в своя времеви мандат, така и в своите властнически правомощия. Няма съмнение, че това правителство трябва да осигури преди всичко и най-вече добра администрация, която остава отзивчива както към нуждите на обществото като цяло, така и на отделните граждани.

Ето защо президентът на републиката напълно правомерно и аргументирано обоснова приоритетите и задачите на служебното правителство по няколко основни направления, а именно. Първо, да внесе стабилност в основните обществени системи и ресори на управлението. Второ, да подобри образа на Република България в рамките на Европейския съюз и сред нашите партньори от НАТО. И трето, да продължи работата по ключови реформи.

Независимо от крайно ограничените ресурси, с които ще разполага служебното правителство след отказа за актуализация на бюджета от страна на представените в парламента политически сили, ние няма да останем слепи и глухи към болките и тревогите на нашите сънародници, пострадали от природните дни и месеци, и ще направим всичко възможно да им помогнем. Нека всички проявим национална солидарност към тези хора и се помолим природата да бъде по-милостива.

Организирането и произвеждането на свободни и честни избори може и трябва да стане открито и прозрачно с активното участие на гражданското общество. Служебното правителство ще работи тъкмо за свободни и честни избори, като ще се противопостави с решителност и твърдост на всякакви опити за опорочаване на народния вот. Ще направи необходимото да се даде възможност на всички български граждани у нас и в чужбина, да направят своя избор и да изявят своята воля, но нека не се забравя, че отговорността и тежестта на този избор е граждански дълг на всеки един от нас.

В продължение на 405 дни българските граждани демонстрираха своята твърда воля и последователна решимост да отстояват човешкото си достойнство и демократичните си убеждения в противовес на арогантните опити на олигархията да наложи своя диктат над страната. Така или иначе факт е, че българските граждани отстояха суверенното си право да бъдат източник на властта в държавата и неин морален съдник. Сега е необходимо да направят следващата стъпка, като участват активно в предизборната кампания и направят свободно своя избор на 5 октомври в хода на общите парламентарни избори.

Властта се връща при своя суверен. Нека като отговорни граждани докажем, че сме мъдър и горд народ, който е в състояние да се самоопределя, да се самоуправлява и сам да решава собствената си съдба. Вярвам, че предстоящите предсрочни парламентарни избори ще предизвикат широка обществена мобилизация и висока гражданска активност. Единствено и само по този начин ще имаме легитимен резултат от изборите, който ще се приема от всички и няма да се оспорва от никого, защото всички си даваме сметка, че страната ни се нуждае от силно и отговорно правителство, което се опира на ясно и несъмнено изразено мнозинство в Народното събрание, за да продължи с твърди стъпки напред по пътя на очакваните от нашето общество реформи.

Господин Президент,

Позволявам си да Ви уверя от името на всички министри в служебното правителство -  ще направим всичко по силите ни, за да изпълним своя граждански дълг и да оправдаем Вашето доверие в името на България и нейните висши интереси.

Благодаря ви за вниманието.