Образувани са 8 досъдебни производства за купуване на гласове
Образувани са 8 досъдебни производства за купуване на гласове / netinfo
Образувани са 8 досъдебни производства за купуване на гласове
20980
Образувани са 8 досъдебни производства за купуване на гласове
Образувани са 8 досъдебни производства за купуване на гласове
  • Образувани са 8 досъдебни производства за купуване на гласове
  • Образувани са 8 досъдебни производства за купуване на гласове

157 случая за купуване на гласове в цялата страна са проверили от полицията. Образувани са 8 досъдебни производства. Има един арестуван от Пловдив.

Осемте досъдебни производства за купуване на гласове, които са образувани днес в страната, са в Лом, Пловдив, Мездра, Нова Загора, Сливен, Дряново и София, съобщиха от МВР. Има и един задържан в Пловдив. Освен това има образувано и досъдебно производство срещу организирана престъпна група, която се е занимавала именно с опити за купуване на гласове, съобщават още от МВР. Общо от началото на работата на щаба, който трябва да противодейства срещу купуването на гласове и включва представители на ДАНС, ВКС и на МВР са регистрирани 152 досъдебни производства, става въпрос за изминалия месец, уточниха от МВР. 175 сигнала проверила полицията в последните дни. Те са свързани също с купуването на гласове. От тях 118 са с мнения за извършено престъпление, става ясно още от справката на МВР.

От вътрешното министерство напомнят, че ако гражданите станат свидетели на случаи на купуване на гласове, могат да сигнализират на телефон 112, 166, на анонимния телефон в МВР, както и в най-близкото поделение на МВР.

Масово контролиране на вота в ромските махали на Пловдив отчитат от Асоциация „Прозрачност без граници". В някой секции има рекорден брой застъпници, приоритетно от 2 политически сили, потвърди за Дарик радио Ваня Нушева координатор на Гражданска коалиция „Сам избирам". През целия изборен ден се забелязва постоянно присъствие на ромски лидери, които изчакват в луксозни автомобили пред училищата с най-много избирателни секции в Столипиново и Шекер махала.

53-годишен мъж беше задържан отново за купуване на гласове в пловдивския квартал „Столипиново" в двора на училище „Кирил Нектариев". По информация на полицията в него е открит списък с личните данни на 20 души. Отново в „Столипиново" в двора на училище „Димчо Дебелянов" са забелязани да гласуват под строй група от
около 50-60 души.

При проверка на един от сигналите за пазар на гласове в „Шекер махала", репортери на Дарик бяха замеряни с камъни, поради което се наложи намесата на полицията.

Районна прокуратура-Пловдив проверява информация за кандидат-депутата, който е заподозрян за купуване на гласове.

За разлика от пазара на гласове в Пловдив, където цената на един глас падна до 20 лева, по неофициална информация в Пловдив-област борбата в наддаването е между мажоритарните кандидати и цената за един глас варира от 50 до 70 лева.

Два сигнала за купуване на гласове се проверяват и в общините Кричим и Асеновград, където също има данни за контролирано гласуване срещу заплащане. Около 50 пенсионери от село Зелениково пристигнаха организирано с автобус, за да гласуват в Дома за стари хора в Пловдив, установи проверка на Дарик. „Никой не е в състояние да ме пита, да ме разпитва, нито да му обяснявам", обърнаха се те към репортерите.

Прокуратурата в Нови пазар е образувала досъдебно производство срещу неизвестен извършител за съставяне на документ с невярно съдържание на територията на Република Турция, съобщи за Дарик районният прокурор на Нови пазар Милен Глушков. Той е бил сигнализиран от Районната избирателна комисия в Шумен за това, че неизвестно лице е подало заявления от името на 8 души от село Загориче, за гласуване в Турция.

8-те лица не са подавали такива заявления и вече са гласували в България, защото имат пълното право на това, каза Милен Глушков. По време на досъдебното производство ще трябва да бъде установено дали тези жители на Загориче са с двойно гражданство или със статут на постоянно пребиваващи, както и кой е съставил документа с невярно съдържание.

Общо 13 жалби и сигнали за нерегламентирана агитация са подадени днес в РИК-Плевен, всички те са отхвърлени като неоснователни. Това съобщи председателят на комисията Найден Найденов. Три от сигналите са били за купуване на гласове - в Славяново, Койнаре и Червен Бряг. След проверка от РИК и от органите на реда, не са установени нарушения. Според един от сигналите, в две плевенски секции е допуснато да гласуват лица, чиято адресна регистрация не е там. Това е грешка, допусната от секционните комисии заради непроверяване на документа за самоличност, но тя не е фатална, каза още Найденов. Ако гласоподавателите са подали своя вот втори път, те ще бъдат засечени при проверката на ГРАО и съответно ще понесат наказателна отговорност за действията си, допълни той. Според председателя на РИК, изборният ден в Плевенска област е преминал спокойно, а окончателната избирателна активност се очаква да е около 50%.