Коментарите след вота
Коментарите след вота / снимка: DarikNews

Тази победа посвещавам на дядо си, убит на 9 септември. Победата ни над БСП и ДПС е съкрушителна. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. На въпрос дали партията ще се коалира със Синята коалиция, Борисов не пожела да даде отговор.

"ГЕРБ ще поеме отговорността да управлява България, партията ще състави силно дясно-центристко управление и съм убеден, че с парламентарната подкрепа, която ще имаме от другите демократични мислещи партии за просперитета на държавата, ще работим заедно, за да се консолидираме около основни приоритети и да загърбим това, което всъщност беше по време на тази кампания" - това каза за Дарик председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. На въпрос дали Бойко Борисов ще бъде премиер на България, Цветанов каза: "Аз съм казал на неговия рожден ден, че подаръкът, който искаме да му поднесем, това е новият премиер на страната да бъде Бойко Борисов".

Цветанов призова, да се изчакат окончателните резултати, но бе категоричен: "Това, което мога да кажа, е, че ще съставим максимално бързо силно дясно-центристко правителство". На въпрос дали ще поканят РЗС, ако прескочат бариерата, Цветанов каза: "Не бих искал да коментирам, защото достатъчно видях от РЗС във Великотърновския регион, където бях мажоритарен кандидат и видях каква кампания водиха спрямо мен персонално, така че не бих искал да коментирам". Цветанов се въздържа от коментари за евентуални коалиции с която и да е политическа сила и настоя да се изчакат окончателните резултати.

"Сергей Станишев е достатъчно мъдър политик и той сам ще прецени начина и времето, в което трябва да поеме политическата отговорност за това, което се случи". Така лидерът на софийските социалисти Румен Овчаров коментира пред Дарик изборните резултати за Коалиция за България. Това обаче не означава, че тази политическа отговорност означава непременно смяна на лидера на партията, подчерта Овчаров. "Разбира се, че резултатът от 18 % е загуба, че тази загуба е неочаквано голяма за нас, лично аз я смятам за незаслужена, защото през четирите години БСП и правителството свършиха добра работа за България", заяви още Овчаров. По думите му в последните десетина дни на кампанията се е случило "възкръсване за ГЕРБ", което е довело за до "неочаквания за всички резултат". Неочакваното в тези избори е не резултатът на БСП, а резултатът на ГЕРБ, категоричен бе Румен Овчаров. Според него бъдещото управление на страната няма да издържи четири години.

БСП не обмисля смяна на лидера си, заяви Корнелия Нинова. В изборното студио на Дарик тя коментира данните, според които Коалиция за България се нарежда след ГЕРБ на второ място. На въпрос ще остане ли Сергей Станишев лидер на партията при този резултат, Корнелия Нинова заяви: "Би трябвало. Станишев доказа, че е съвременен, умен, интелигентен  млад лидер". Досега "по никакъв начин" не е обсъждан въпросът за оставката му, категорична бе Корнелия Нинова и допълни, че предстои да се направи критичен анализ, който да отчете проблемите вътре в партията.

"Това е тежка загуба за БСП, трябват изводи за причините, имаше грешки в стратегията, в кампанията, носим тежест, че излизаме от едно коалиционно управление", каза Ивайло Калфин. От нас се очаква да сме силна опозиция, която да дава алтернативи, допълни той. Според него управлението на тройната коалиция е било най-успешното от 20 години насам. "Допуснахме грешки с еврофондовете, но ги оправяхме, пожелавам успех на новото правителство с решаването на проблемите със съдебната система. Пожелавам успех на следващите управляващи", каза още Калфин.

"ДПС се представи добре, има ръст от 20%, което е над 550 хил. избиратели, каза лидерът на ДПС Ахмед Доган и допълни, че е готов да бъде в опозиция. "Ние се представихме изключително добре", посочи Доган. По отношение на сформирането на следващото правителство, Доган изрази притеснение и посочи, че не е оптимист.

„За ДПС не е проблем, че няма да бъде в следващото управление на страната, проблем ще е, ако резултатите бяха такива, че се започнат едни нескончаеми преговори и едни избори до дупка. Тогава би било проблем не само за ДПС, а за страната" - това каза Йордан Цонев.

След осем години в управлението всяка партия има нужда от заслужен отдих,
допълни той.

На въпрос как ще се отрази този отдих на ДПС, Цонев отговори: „Ще видите как ще се отрази. Както се отрази по времето на правителството на Костов и мнозинството, в което и аз участва - ДПС беше в заслужен отдих и след това спечели властта за осем години."

Постигнатият резултат на ДПС на парламентарните избори е успех, заяви Филиз Хюсменова. Според нея за движението е много важно, че излизат от втори управленски мандат с повече доверие от избирателите. Хюсменова заяви още, че ДПС не са изненанади от високата избирателан активност, като допълни, че са очаквали и високата подкрепа към ГЕРБ. По думите й, през последните месеци е станало ясно, че голяма част от хората подкрепят паритята на Бойко Борисов. Тя заяви, че най-важното е какви ще са предстоящите управленски решения и как ще се справим с кризата. Според нея за Европейския съюз това е приоритет и  в момента всяка страна членка трябва да актуализира националните си планове. По думите й, тепърва предстои формирането на ново правителство, но това трябва да стане по-скоро. Относно негативната кампания на РЗС към ДПС тя зави, че това не е подобавщо за една страна член на ЕС. Филиз Хюсменова отказа да коментира изборния туризъм.

Най-добрата новина след тази вечер е, че България ще има стабилно политическо управление. Това заяви в следизборното студио на Дарик съпредседателят на Синята коалиция и лидер на ДСБ Иван Костов. И Иван Костов, и Мартин Димитров благодариха за всички над 300 000 гласа за Синята коалиция на тези избори. Благодарим на всички наши избиратели за това, че повярваха на Синята коалиция и на нашето обединение, каза Иван Костов, като изтъкна участието на повече млади хора в изборите. "Няма да изневерим на този вот. Не са ни изпратили тук да се пазарим", категоричен бе Костов.

На въпрос кой ще бъде следващият министър-председател на страната, Мартин Димитров заяви: "Изпълняваме си обещанията - обещахме промяна, че БСП и ДПС отиват в опозиция, гарантирахме демократично мнозинство в следващия парламент. Не очаквайте от нас да се пазарим с ГЕРБ". Нашето желание е за промяна в България, ще изискаме антикризисна програма, преследване и справяне с политическата корупция, това са нашите принципи и на база на тях ще говорим с ГЕРБ, каза още Димитров.

Направихме коалиция, за да направим стабилно мнозинство в дясно-център, което да свали БСП и ДПС от властта. Това е нашият голям успех, подчерта лидерът на ДСБ Иван Костов. За нас е важно България да има работеща коалиция, това е водещото при нас, коментира от своя страна лидерът на СДС Мартин Димитров.

Въпреки че все още не са окончателни изборните резултати, тенденцията е категорична - има сериозна победа на десницата, каза пред БТА Петър Москов от "Синята коалиция". Според него това изглежда като голямото завръщане на десните сили и като сериозен наказателен вот срещу тройната коалиция. Москов отбеляза, че "Синята коалиция" се чувства като победител на тези избори, тъй като осигурява стабилност, десноцентристко мнозинство в бъдещия парламент. В отговор на въпрос дали "Синята коалиция" очаква да бъде потърсена от ГЕРБ при формирането на бъдещо правителство, Москов каза, че ГЕРБ носят отговорността за съставяне на бъдещ кабинет. Той припомни основните цели на коалицията, за които е поискала доверие от българските граждани - връщане на доверието на Европа, стабилно реформаторско проевропейско мнозинство и работеща антикризисна програма. На базата на тези цели бихме приели покана за разговори за бъдещо управление, каза Москов. Попитан дали е притеснен от малката разлика между ДПС и БСП Москов каза, че това е очаквано, каза Москов.

Тепърва предстоят анализи на резултатите на НДСВ, лаконично коментира лидерът на партията Симеон Сакскобургготски на влизане в НДК. Той обаче призна, че е очаквал много повече на изборите за национален парламент. Той избегна отговор на въпроса дали коалиционните партньори на партията имат  вина за тези резултати на жълтите. Все пак Симеон Сакскобургготски предположи, че този негативен резултат за НДСВ вероятно има връзка с участието на НДСВ в управлението през последните осем години. Сакскобургготски изключително много се афектира на въпрос, дали е обиден от този резултат и дали ще напусне страната ни заради това, той каза, че това е обида за него и не бива да се поставят такива въпроси, тъй като той 50 години е бил в изгнание и не е коректно да се поставят въпроси от такъв характер. На въпрос дали очаква и след тези резултати и формирането на дясно-центристко правителство, отново да се повдигне темата за имотите и за връщането на тези имоти, той коментира, че сме в правова държава и той не допуска, че може да се стигне до повдигането на този въпрос отново. Накъде ще тръгне обаче НДСВ оттук  нататък, ако и окончателните резултати покажат, че партията не влиза в парламента, Сакскобургготски каза, че е твърде рано да се каже още от сега. Той призова за пореден път да се изчака, да се даде време, и вероятно на пресконференцията, която предстои утре в 12 часа, ще получим и по-конкретни отговори за тези неща, които ни вълнуват около резултата на НДСВ на тези избори.

"Резултатите, каквито и да са, са разочароващи и неудовлетворителни за нас", коментира заместник-председателят на НДСВ Милен Велчев. Запитан как вижда бъдещето на НДСВ извън парламента, Велчев каза, че се въздържа от коментари преди да види окончателните резултати. Той допълни, че според него за НДСВ винаги ще има място в българския политически живот, тъй като не са много партиите, които предлагат разумно и интелигентно говорене, насочено към бъдещето. На въпрос дали остава в политиката, Велчев каза: "Засега такива са ми намеренията, но пак да се застраховам, нека видим резултатите от вота".

НДСВ се представи под очакванията, каза Даниел Вълчев пред БТА. В отговор на въпрос дали изказванията на Ахмед Доган са повлияли на резултата, Вълчев каза, че това е изиграло значителна роля за поляризирането на вота, от което партии като НДСВ не печелят. Кампанията се поляризира, НДСВ не е водила негативна кампания и мисля, че правилно я водихме, дори и с цената на това да не бъдем в следващия парламент, каза Вълчев. Сред нещата, с които политическата формация е успяла да се справи, Даниел Вълчев посочи корупцията. Тройната коалиция не направи онова, което хората очакваха, допълни той. Попитан до каква степен скандалите с министрите на БСП са се отразили върху резултатите на НДСВ, Вълчев каза, че когато се участва в управление, се дели и хубавото, и лошото. В голяма степен ние плащаме цената на участието си, но в това няма нищо ново, допълни той. Попитан как си обяснява голямата подкрепа за ГЕРБ, Вълчев каза, че хората имат право на избор. Хубаво е, че има един ясен избор, хубаво е да се знае кой носи отговорността за развитието на страната, каза Вълчев и поздрави за резултатите ГЕРБ. Помолен да коментира резултатите на РЗС, "Новото време и Лидер", Вълчев направи уговорката, че ако е вярно изнесеното по медиите за "купуване" на гласове и гласуване "под строй", ще бъде жалко такива хора да бъдат представени в парламента.

Всичко тази вечер се обяснява с едно-единствено явление и то е, че ГЕРБ на практика скри топката на всички останали и разби всички прогнози. Очевидно обра целия протестен вот и цялото недоволство на българите от политиката отиде там, което е достойно за уважение, разбира се. Това каза за Дарик министърът на държавната администрация и административната реформа и кандидат за депутат от НДСВ Николай Василев. На въпрос какво е обяснението за това, че общо за тройната коалиция според социологическите изследвания са гласували около 33 процента от хората Василев каза: "Мисля, че не ми прилича особено да коментирам цялата тройна коалиция. Признавам си по-скоро, че към този момент не мога да дам разумно обяснение на това защо НДСВ има неочаквано по-нисък резултат. И ние като всички други партии очаквахме, че ще вдигаме, а няма да сваляме резултата си от евровота".

РЗС прави паралелни екзит-полове и преброявания, защото по техни данни резултатите им се движат между 4,7 и 5 процента и няма никакъв риск за присъствието на партията в парламента. Това каза на влизане в НДК лидерът на партията Яне Янев. Това според него е първата и сериозна крачка, която показва, че огромна част от българите искат нов ред в страната. Според него е имало огромни злоупотреби, невиждан корпоративен и купен вот и единственото успокояващо в тази ситуация, че тройната коалиция ще отиде в опозиция. Това обаче според Янев не е достатъчно, трябва според него да се търси отговорност и то лична. Партията РЗС ще изчака разговорите и конкретните предложения с категоричния според тях победител ГЕРБ, за да преценят дали ще бъдат в опозиция или не, каза още лидерът на партията.  

По-късно пред Дарик Янев допълни: "Ние няма да поставяме условия, защото ГЕРБ е фаворит, спечелил е най-много места, ние искаме да има дясно правителство, дясно управление и като част от съюза на европейските консерватори и реформисти, така както ЕНП и групата на европейските консерватори и реформисти управляват заедно, по същия начин и ние ще дадем своя вот за дясно правителство". Янев уточни, че партията ще подкрепи дясно правителство, дори да няма министри в него. „Ние считаме, че не на всяка цена трябва да се участва в изпълнителната власт, за нас по-важна е законодателната", допълни Яне Янев.

"Аз с господин Цветанов съм имал само служебни отношения до момента, като председател с председател на политическа партия. Моите отношения и комуникация са били с Бойко Борисов. Аз считам, че резултатите на ГЕРБ се дължат само и единствено на Бойко Борисов и на неговите действия", каза още Яне Янев.

Силно се надявам в Бойко Борисов да надделее националната отговорност, каза лидерът на "Атака" Волен Сидеров. Нямам причина да отблъсна разговор с него, каза Сидеров. Според него ситуацията е много сложна и ще бъде труден период за Борисов. Ако той не се въоръжи със силно национално отговорно мислене, много бързо ще му бъдат извити ръцете от други партии, коментира Волен Сидеров. Той посочи, че биха подкрепили национално отговорно управление, но това не означава безусловна подкрепа. Без позицията и коректива на "Атака", не може да бъде направено нищо важно за България, смята Сидеров. Той изрази задоволство, че НДСВ и ДПС няма да бъдат в следващото управление.

"Идват много трудни времена и аз разбирам, че на никой не му се съставя кабинет в момента". Това каза за Дарик Любен Дилов-син от „Гергьовден" и добави: „А на тези, на които много им се съставяше, българския народ каза, че не съставят те. На въпрос какво ще стане с БСП, Любен Дилов отговори: „БСП преживяха тежък шок. Резултатът им е доста под резултата, който имаха след Жанвиденовата зима. Мисля, че трябва много сериозно да се размислят и може би е ред за нова вълна в БСП. Те имат личности, млади, интересни хора - Кадиев, Курумбашев. Работят тези хора, друго поколение са". Относно бъдещето на ДПС Любен Дилов-син каза: „Аз се надявам да няма изблици на реваншизъм, не че елитът на ДПС не заслужава да бъде намачкан и законът да се произнесе за тях. Смятам, че е редно, а и е дошло време да постоят малко извън властта - поне четири години".