Доган: Не съм оптимист за следващата година управление на страната
Доган: Не съм оптимист за следващата година управление на страната / снимки: Sofia Photo Agency
Доган: Не съм оптимист за следващата година управление на страната
20993
Доган: Не съм оптимист за следващата година управление на страната
  • Доган: Не съм оптимист за следващата година управление на страната

"Въпреки всичко ДПС се представи изключително добре и от последните 19 години постигнахме най-високи резултати. Няма да се учудя, ако ДПС се окаже и втора политическа сила. Това го казвам не с удоволствие, но все пак го подчертавам", това каза на пресконференция в НДК лидерът на ДПС Ахмед Доган.

По думите му задачата в партиен план е била ДПС да мине вътре в страната над 500 000 избиратели подкрепа - това го направихме, а като обща подкрепа - и външна, ДПС минава по думите на Доган над 600 000 избиратели. "Това, което е по наша информация мисля, че няма да се разминава, можем да бъде повече, но по-малко няма да бъдем", каза още лидерът на ДПС.

"ДПС беше основната мишена на всички възможни партии, почти без изключение - и от ляво, и от дясно, и от центъра. Всеки с нас искаше да си измие ръцете, някои спечелиха, някои загубиха. Това се случваше през последните 20 години, но този път мина всякакви граници. Ние сме достатъчно силни, сплотени, единни, затова устояхме", каза още Доган.

"Трудно ми е на този етап да преценя дали е добро или зло за ДПС да участва във властта, но ние винаги сме подчертавали, че за нас да участваме във властта не е самоцел", каза още Доган.

На мен ще ми е интересно примерно Бойко Борисов да бъде премиер, да управлява успешно, да зададе антикризисна програма за редица негативи, които се очертават на хоризонта. Но всичко с команден принцип не става, коментира Ахмед Доган.

Много неща биха могли да се кажат, аз ще ги заобиколя, защото не се чувствам длъжен да давам обяснение на когото и да е, каза той, като по думите му "ДПС си върши работата, расте, развива се, разширява се". Според него "тази формула, че ДПС е етническа партия, вече е архаично твърдение".

На следващите управляващи Доган препоръча да бъдат по-внимателни в оценките и в стратегиите, които задават, "защото действително страната е изправена пред сериозно изпитание, има потребност от държавнически подход, независимо от партийни пристрастия и ако не се намери формула най-оптимална за управление на страната на този етап за една година и за две години, нещата могат да бъдат тъжни".

Доган каза, че той не е оптимист за следващата година на управление на страната, "тъй като стремителното начало се съчетава с месиански пристрастия, които нямат нищо общо с очакванията на българския народ за голяма промяна на стандарта, преодоляването на кризата, намирането на някаква формула, магическа, която едва ли не ще реши с едно молитвено обръщение етническия баланс в страната".

Доган Не съм оптимист за следващата година управление на страната
netinfo

"Пожелавам им да си направят конкретен рационален разчет, а не емоционални изблици и да не подменят желаното с реалното на база дадености в страната на този етап", каза още лидерът на ДПС. 

"За съжаление, етнокартата се заиграва в опасни мащаби. Моля наблюдателите на НАТО и ЕС много внимателно да следят този процес. Не заплашвам никого, но по този начин ние не можем да продължим, защото се поставя на карта самият фундамент на демокрацията в страната. Естествено, в този контекст никой не е длъжен да обича другия и не държим на това. Властта е друг инструментариум - на съобразяване с властите, на позиционирането, а не е въпрос на обич, на симпатия и антипатия. Поздравявам още веднъж нашите избиратели, трябва да бъдат убедени, че никога няма да ги изоставим, каквото и да става, и различни мисионери или мeсии не могат да нарушат етническия баланс в страната, само това мога да им кажа", каза още лидерът на ДПС.

 

Ето какво отговори Доган на въпрос на Дарик:

Господин Доган, понеже казахте, че ДПС може да е втора политическа сила на тези избори, как се случи така, че анти-ДПС вълната май удари най-жестоко вашия доскорошен коалиционен партньор БСП? И един втори въпрос. Тази кампания на ДПС много приличаше на бизнес оферта към избирателя. Вие ходихте по страната и казвахте искам от вас толкова хиляди гласа и поемам този ангажимент като приоритети, като проекти и придобивки. Да не би през последните години, господин Доган, ДПС от политическа партия да е мутирала в икономическа групировка с политически лостове във властта?

Една партия не може да мутира в икономическа структура. Има много фирми, които подкрепяха различни партии на тези избори. Има много фирми, които подкрепяха различни партии на тези избори, в самото начало да започна с мутиране в подобни формации, колега. Може би тепърва ще правите анализи и за купуването на гласове, и за преосмислянето „Крадецът вика "Дръжте крадеца!", интересно е...Но ДПС има друга стратегия - конкретен диалог, отчитане, поемане на конкретни ангажименти. И когато вие развяхте това знаме за едва ли не разпределение и преразпределение на държавните ресурси в Кочан, там имаше съвсем конкретен диалог, колега, ставаше въпрос за отговорността на лидера по отношение на тези 40 общини, 800 населени места, където имаме кметове и това са реалностите. Кой ги признава, кой не ги признава, разбира или не разбира, това си е негов проблем. Така че ние има с какво да се отчетем пред нашите избиратели. Ние правим реална инвестиционна политика на базата на бюджетни инструменти, които са конкретно дефинирани, но ролята на партията, на лидера са конкретно дефинирани там. Така че подобни намеци за трансформиране във фирмена организация са далеч от реалността, но няма да е лошо вие да си мислите за това, че е така. На мен това не ми пречи. Дори и такива ситуации на истеризация на етническа основа, на етническа реалност, също не ни плаши чак толкова много, както вие си мислите. Защото това засяга не само нас, уважаеми колеги, засяга всички ни.