Българите виждат в Бойко Борисов новия спасител
Българите виждат в Бойко Борисов новия спасител / снимка: DarikNews

От падането на комунизма преди 20 години българите чакат спасител, който да отърве страната от бедите - корупция, шуробаджанащина и безнаказаността на силните на деня. В момента всички надежди са свързани с бившия бодигард, преквалифицирал се в политик с набола коса, черен колан по карате и генералски пагони, пише британският в. "Индипендънт".

Говорещият без заобикалки кмет на София придоби популярност, след като обеща да изчисти имиджа на страната и да прати корумпирани държавни служители и криминални босове зад решетките. Неговата дясноцентристка партия ГЕРБ се очаква да спечели най-много гласове на изборите, показват социологическите проучвания. Въпросът, който всеки си задава, е дали Борисов, който е бивш бодигард на покойния комунистически диктатор Тодор Живков и на бившия цар Симеон, е достатъчно способен и решен да се пребори с корупцията и подземния свят. Един от примерите за предизвикателствата, пред които е изправен, е фактът, че заподозрени за престъпления се кандидатираха за депутати, за да бъдат освободени от ареста и да получат временен имунитет срещу съдебно преследване. Президентът призова българите да не гласуват за тях, отбелязва изданието. Гневът в страната и в чужбина достигна такива пропорции, че само промяна из основи, която да направи магистрати, политици и криминални босове отговорни за действията си, може да поправи щетите.

България е черната овца на Европейския съюз - Брюксел замрази милиони евро в помощ на страната миналата година заради измами, а според Трансперънси Интернешънъл България е най-корумпираната държава членка на ЕС. "Репутацията на България пострада толкова много, че само радикални мерки могат да я изчистят", счита Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. Нов провал в реформите на съдебната система и справянето с корупцията заплашва предоставянето на 11-те милиарда евро помощи от ЕС, обещани на България, и може да превърне членството в съюза в икономически неизгодно. Годишната вноска на София в бюджета на ЕС може да надхвърли получените от нея средства, считат анализатори. В резултат на това може да последва изолация, криминализация на цели сектори от икономиката на страната и възход на крайно десните партии, отстояващи евроскептични възгледи, предупреждават те. Местните медии съобщават, че държави членки на ЕС, сред които Холандия, вече са започнали да оказват натиск върху Брюксел да наложи още санкции на България, както и на съседна Румъния, която също се присъедини към ЕС през 2007 г.

До този момент съюзът не е замразил помощи на Букурещ, въпреки провала да се справи ефективно с ширещата се корупция. Изминатият от Борисов път до този момент показва, че той е човек на безкомпромисните действия. Той лично оглави акции срещу наркотрафиканти и престъпници, докато беше главен секретар на МВР и беше издигнат в генералски чин при предишното правителство. Като кмет на столицата той отстрани редица служители от обвързани с договори с кметството фирми и агенции и ги изправи пред съда по подозрения в корупция. Обикновените хора го харесват, защото считат, че той е единственият човек на висок пост, който прави нещо и не се страхува да се изправи срещу когото и да било. Борисов, който винаги се движи с бодигардове, спечели сърцата на хората с близкия си до тях, често груб език. Но за да спечели отново доверието на Брюксел, София ще трябва да покаже, че криминалните босове също могат да отговарят за действията си, пише "Индипендънт".

"Със сигурност не всички корумпирани хора ще бъдат задържани, но ако трима-четирима олигарси, както хората ги наричат, бъдат изпратени в затвора, другите ще се изплашат", счита посланикът на Франция в България Етиен дьо Понсен. Но някои дипломати от ЕС изразяват скептицизъм относно решителността на Борисов да извърши дълбока промяна заради предполагаемите му връзки в миналото с подземния свят в България. Борисов, който беше пожарникар преди да създаде частна охранителна фирма през 90-те години, реагира гневно на подобни твърдения и ги отхвърля, наричайки ги пропаганда. Но критиците заявяват, че до този момент неговата партия не е успяла да представи конкретни идеи за реформите в съдебната система. Дълбочината на промените до голяма степен ще зависи от това дали ГЕРБ ще създаде широка коалиция. Неотдавнашните избори за Европейски парламент показаха, че това е възможно да се случи, след като ГЕРБ получи 24,4% от гласовете на избирателите спрямо 18,5% за социалистите. Образуването на коалиция може да изисква компромиси. Влошаващото се икономическо положение и намаляващите приходи в бюджета също ще поставят на изпитание решителността на ГЕРБ да се справи с корупцията. "Ще видим някои дълго отлагани реформи, но не и радикална промяна", заявява дипломат. "След пет до десет години в България ще се случи същото като в Италия - корупцията ще стане ендемична, а икономиката ще бъде обременена", допълва той. (БГНЕС)