Цените на нефта продължиха да се покачват поради опасенията за доставките на фона на обсъжданата от европейските лидери забрана за внос от Русия. Акциите запазиха позициите си, въпреки слабото представяне на Уолстрийт и изгледите за по-рязко повишаване на лихвените проценти в САЩ.

Двата основни договора за суров петрол започнаха седмицата с ръст от над седем процента в понеделник, когато страните от ЕС обсъждаха да последват Вашингтон и да наложат ембарго върху вноса на руски енергийни продукти заради войната в Украйна.

Експерт: Газът ще бъде последното нещо, върху което Европа и България ще посегнат

Някои членове настояват да засилят натиска върху Владимир Путин с повече санкции заради инвазията му, въпреки че други, включително Германия - която все още разчита на горивата на Москва, не са склонни да се насочат към ключовите сектори.

Към възходящия натиск върху нефта се прибави и предупреждението на Саудитска Арабия, че атаките на йеменските бунтовници срещу нейните петролни съоръжения представляват "пряка заплаха" за световните доставки, след като обект на нападение станаха съоръжения на Червено море, принадлежащи на петролния гигант Saudi Aramco.

Рязкото покачване на цените на нефта е основен фактор за сътресенията на световните пазари през последните седмици, тъй като търсенето се увеличава поради възобновяването на икономическите дейности точно в момент, когато доставките са ограничени.

Рияд свива производството на петрол след бунтовническа атака от хусите

Това, заедно с предизвикания от войната скок на цените на други основни суровини като метали и пшеница, доведе до рязко покачване на инфлацията и създаде затруднения за централните банки, които вече се опитват да прекратят паричната си политика от периода на пандемията.

БГНЕС